Kilka sposobów na kefir

02 Wrzesień
Kefir to jeden z najzdrowszych produktów po jaki możemy sięgnąć. Ten sfermentowany napój mleczny posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Buduje mikroflorę jelitową, poprawia odporność i pomaga chronić przed zakażeniami bakteryjnymi, a ponad to jest sycący i doskonale gasi pragnienie.


Dietetycy zalecają sięganie po ten zdrowy napój jak najczęściej. Aby codzienne picie kefiru nie było zbyt monotonne, przedstawiamy kilka sposobów na urozmaicenie tego świetnego nawyku i poprawę walorów smakowych kefiru.

Dla każdego poniżej wymienionego sposobu, wszystkie składniki wystarczy zmiksować za pomocą blendera, miksera lub robota kuchennego.

Sposób 1:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 0,5 - 1 szy. banana

Sposób 2:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 kiwi
  • 0,5-1 banana

Sposób 3:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 0,5-1 brzoskwini

Sposób 4:

  • 1 szklanka kefiru
  • 4-5 truskawek
  • 0,5 łyżeczki miodu

Sposób 5:

  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki cynamomu

Sposób 6:

  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 łyżeczki chlorelli
  • 0,5-1 banana
  • 0,5-1 brzoskwini

Sposób 7:

  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki płatków owsianych
  • szczypta cynamonu

Gorąco zachęcamy do eksperymentownia i dodawania swoich ulubionych dodatków.