Ciasto żurawinowe
Przepyszne ciasto z żurawiną. Świetny deser oraz pomysł na świąteczne wypieki.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem spód i boki okrągłej formy do ciasta o średnicy ok 22cm i wysokości co najmniej 7cm.
2.Włóż 4 łyżki masła do formy i wstaw ją do piekarnika, aż masło się rozpuści. Wyjmij formę z piekarnika.
3.Wymieszaj brązowy cukier i cynamon. Posyp mieszankę równomiernie na dnie formy i następnie równomiernie rozprowadź żurawinę.
4.Pozostałe masło włóż do średniej miski. Drewnianą łyżką ucieraj masło z cukrem pudrem i żółtkiem jajka, aż składniki dobrze się połączą.
5.Zamień łyżkę na trzepaczkę i dodając jajka pojedynczo, ubijaj przez około 45 sekund. Dodaj śmietanę, wanilię i sól.
6.Przesiej mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną bezpośrednio na ciasto. Za pomocą trzepaczki mieszaj składniki, aż masa będzie gładka i bez grudek.
7.Rozłóż ciasto równomiernie na mieszance żurawinowej w formie do ciasta. Piecz przez około 50 do 65 min. Po upieczeniu zostaw placek w wyłączonym piekarniku, przez 5–10 minut.
8.Wbij nóż między ciasto a boki formy, ostrożnie odwróć ciasto na talerz i zdejmij formę. Zostaw do wystygnięcia na co najmniej 15 minut. Ciasto podawaj najlepiej na ciepło.
- 220g bardzo miękkiego niesolonego masła + więcej do formy na ciasto
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 2 szklanki żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 duże żółtko (w temperaturze pokojowej)
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej