Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Przepis na wspaniałe ciasto ze śliwkami. Aromatyczne, puszyste, palce lizać. Wychodzi za każdym razem. Znakomite na podwieczorek do kawy. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, blachę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2.Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki.

3.Jajka z cukrem ubić w misce za pomocą miksera aż mieszanina zacznie gęstnieć. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek/olej oraz wsypywać cukier waniliowy ciągle miksując, aż ciasto zrobi się kremowe.

4.Dodać skórkę z cytryny i jogurt i zmiksować.

5.Przesiać proszek do pieczenia i mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

6.Wlać ciasto na blachę, a następnie ułożyć delikatnie obtoczone w mące śliwki.

7.Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 min.

8.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast śliwek można też użyć innych owoców: borówek, truskawek, jabłek.
Ciasto można tez upiec w formie babeczek przelewając je do odpowiednich foremek.

Składniki
  • 12-15 śliwek
  • 200g cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • 240ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 250g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais