Ciasto ze śliwkami
Przepis na wspaniałe ciasto ze śliwkami. Aromatyczne, puszyste, palce lizać. Wychodzi za każdym razem. Znakomite na podwieczorek do kawy. Smacznego!
1.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, blachę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki.
3.Jajka z cukrem ubić w misce za pomocą miksera aż mieszanina zacznie gęstnieć. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek/olej oraz wsypywać cukier waniliowy ciągle miksując, aż ciasto zrobi się kremowe.
4.Dodać skórkę z cytryny i jogurt i zmiksować.
5.Przesiać proszek do pieczenia i mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
6.Wlać ciasto na blachę, a następnie ułożyć delikatnie obtoczone w mące śliwki.
7.Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 min.
8.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zamiast śliwek można też użyć innych owoców: borówek, truskawek, jabłek.
Ciasto można tez upiec w formie babeczek przelewając je do odpowiednich foremek.
- 12-15 śliwek
- 200g cukru pudru
- 4 duże jaja
- 240ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 250g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia