Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami
Pyszne ciasto z borówkami i jabłkami. Świetne na deser oraz do kawy lub herbaty.
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza.
2.Tortownice o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
4.Jajka ubić za pomocą miksera z dodatkiem cukru.
5.Wlać stopniowo olej, cały czas ubijając.
6.Dodać miąższ z laski wanilii, skórkę z cytryny oraz jogurt lub śmietanę i dalej ubijać.
7.Do jajek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jabłka i wymieszać szpatułką.
8.Wlać do tortownicy i na wierzch wysypać równomiernie borówki.
9.Piec w piekarniku przez ok. 40 minut.
10.Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
- 3 jajka
- 140g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 200ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 jabłko
- 1 szklanka borówek leśnych
- 2 łyżeczki cukru pudru