Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami

Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami

Pyszne ciasto z borówkami i jabłkami. Świetne na deser oraz do kawy lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza.

2.Tortownice o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3.Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

4.Jajka ubić za pomocą miksera z dodatkiem cukru.

5.Wlać stopniowo olej, cały czas ubijając.

6.Dodać miąższ z laski wanilii, skórkę z cytryny oraz jogurt lub śmietanę i dalej ubijać.

7.Do jajek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jabłka i wymieszać szpatułką.

8.Wlać do tortownicy i na wierzch wysypać równomiernie borówki.

9.Piec w piekarniku przez ok. 40 minut.

10.Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.


Składniki
  • 3 jajka
  • 140g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 200ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Podobne przepisy deserów

Ciasto żurawinowe
1.5godziny
8osób
Ciasto żurawinowe
Przepyszne ciasto z żurawiną. Świetny deser oraz pomysł na świąteczne wypieki.
Kruche rogaliki z nadzieniem borówkowym
1.5godziny
8osób
Kruche rogaliki z nadzieniem borówkowym
Przepis na pyszne, domowe, kruche rogaliki nadziewane borówkami leśnymi. Świetny deser oraz przekąska. Smacznego.
Domowa szarlotka na kruchym cieście
1.5godziny
8osób
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!
Szarlotka na ciepło w pucharku
30minut
2osoby
Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.