Kruche rogaliki z nadzieniem borówkowym

Kruche rogaliki z nadzieniem borówkowym

Przepis na pyszne, domowe, kruche rogaliki nadziewane borówkami leśnymi. Świetny deser oraz przekąska. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przesiać mąkę do miski. Dodać żółtko, cukier, masło i śmietanę. Składniki wymieszać, siekając nożem, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

2.Borówki leśne umyć w sitku, a następnie dokładnie sparzyć wrzątkiem.

3.Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła i podzielić każde koło na 8 trójkątów (jak pizze).

4.Na każdym trójkącie ułożyć po łyżeczce borówek, zawinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca i uformować rogaliki.

5.Rogaliki włożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piec 25 - 30 minut.

6.Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie posypać rogaliki cukrem pudrem.


Składniki
  • 270g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 30g cukru
  • 50g śmietany 18%
  • 1/2 szklanki borówek leśnych
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet