Kruche rogaliki z nadzieniem borówkowym
Przepis na pyszne, domowe, kruche rogaliki nadziewane borówkami leśnymi. Świetny deser oraz przekąska. Smacznego.
1.Przesiać mąkę do miski. Dodać żółtko, cukier, masło i śmietanę. Składniki wymieszać, siekając nożem, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
2.Borówki leśne umyć w sitku, a następnie dokładnie sparzyć wrzątkiem.
3.Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła i podzielić każde koło na 8 trójkątów (jak pizze).
4.Na każdym trójkącie ułożyć po łyżeczce borówek, zawinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca i uformować rogaliki.
5.Rogaliki włożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piec 25 - 30 minut.
6.Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie posypać rogaliki cukrem pudrem.
- 270g mąki pszennej
- 150g masła
- 1 żółtko
- 30g cukru
- 50g śmietany 18%
- 1/2 szklanki borówek leśnych