Kutia

Kutia

Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, aż woda stanie się przeźroczysta.

2.Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj szczyptę soli, a następnie wrzuć kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie odstaw ją na bok, przykrytą ściereczką kuchenną, aby ostygła.

3.Zalej mak wrzącą wodą i odstaw na około 15 minut. Następnie odcedź, zmiel na grubo i odstaw.

4.W małym garnku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj, aż się połączą. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż całość będzie gładka. Odstaw na bok.

5.W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie posiekane suszone owoce z orzechami i migdałami.

6.Do naczynia z kaszą jaglaną dodaj przygotowane bakalie i zmielony mak. Mieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.

7.Wlej przygotowany syrop do miski z kaszą, bakaliami i makiem. Dodaj cynamon, mieszaj, aż całość będzie równomiernie nasączona.

8.Przełóż kutię do naczynia, przykryj i odstaw na kilka godzin lub na noc, aby smaki się przegryzły.


Dodatkowe wskazówki:

Kutię możesz udekorować dodatkowymi orzechami lub migdałami.

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek, posiekanych
  • 1/2 szklanki suszonych fig, posiekanych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy deserów

Ciasteczka owsiane z rodzunkami
45minut
4osoby
Ciasteczka owsiane z rodzunkami
Prosty przepis na świetne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynek. Znakomicie pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
1godzina
6osób
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
Przepis na ciasto będące wyjątkowym połączeniem delikatnej słodyczy batatów z aromatem cynamonu, które tworzy niezwykle smaczny i zaskakujący deser. To pyszne ciasto będzie doskonałą propozycją dla miłośników wyjątkowych smaków i oryginalnych kulinarnych doznań.
Panna Cotta z jogurtu greckiego z morelami w miodzie
30minut
4osoby
Panna Cotta z jogurtu greckiego z morelami w miodzie
Pyszny delikatny deser w postaci Panna Cotty, przygotowanej z greckiego jogurtu i podawany z morelami duszonymi w winie oraz miodem.
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
1godzina
4osoby
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.