Kutia
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
1.Wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, aż woda stanie się przeźroczysta.
2.Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj szczyptę soli, a następnie wrzuć kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie odstaw ją na bok, przykrytą ściereczką kuchenną, aby ostygła.
3.Zalej mak wrzącą wodą i odstaw na około 15 minut. Następnie odcedź, zmiel na grubo i odstaw.
4.W małym garnku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj, aż się połączą. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż całość będzie gładka. Odstaw na bok.
5.W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie posiekane suszone owoce z orzechami i migdałami.
6.Do naczynia z kaszą jaglaną dodaj przygotowane bakalie i zmielony mak. Mieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
7.Wlej przygotowany syrop do miski z kaszą, bakaliami i makiem. Dodaj cynamon, mieszaj, aż całość będzie równomiernie nasączona.
8.Przełóż kutię do naczynia, przykryj i odstaw na kilka godzin lub na noc, aby smaki się przegryzły.
Kutię możesz udekorować dodatkowymi orzechami lub migdałami.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
- 1/2 szklanki suszonych śliwek, posiekanych
- 1/2 szklanki suszonych fig, posiekanych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli