mak

Makowiec
2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.

Kutia
2godziny
8osób
łatwy
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.

Wigilijne kluseczki z makiem
30minut
2osoby
łatwy
Przepis na kluseczki z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Tradycyjna potrawa wigilijna, która koniecznie musi znaleźć się na każdym polskim świątecznym stole. Smacznego.

Rogale świętomarcińskie
1.5godziny
4osoby
średni
Przepis na pyszne, słodkie rogale świętomarcińskie nadziewane białym makiem , wypiekane tradycyjnie 11 listopada, z okazji Dnia Świętego Marcina.