Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Przepis na pyszne, słodkie rogale świętomarcińskie nadziewane białym makiem , wypiekane tradycyjnie 11 listopada, z okazji Dnia Świętego Marcina.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy je do maki wraz z jedną szklaną cukru, dwoma jajami i solą. Wyrabiamy ciasto i na końcu dodajemy olej. Po wyrobieniu ciasta, należy uformować je w prostokąt i włożyć na jedną godzinę do lodówki.

2.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt. Masło rozsmarować na 2/3 części ciasta, złożyć na 3 części, ponownie rozwałkować i czynność tą powtórzyć jeszcze 3 razy. Tak przygotowane ciasto ponownie włożyć do lodówki na minimum 5 godzin.

3.Przygotowujemy nadzienie. Mak sparzyć gorącą wodą, po 30 minutach odcedzić. Zmielić 2 razy w maszynce. Do zmielonego maku dodać pozostały cukier, 4 łyżki masła, biszkopty i jedno jajko, a następnie wszystkie składniki mieszamy i smażymy na małym ogniu stale mieszając, żeby masa nie przylepiła się do patelni. Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, zmielone orzechy arachidowe i esencję migdałową, całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do innego naczynia, przykrywamy i odkładamy do ostudzenia.

4.Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Nakładać nadzienie i zwijać rogaliki od szerszej strony. Rogale ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia.

5.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Celsjusza. Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec około 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem i posypać orzechami.


Składniki
  • 4.5 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 1 kostra drożdży
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka białego maku
  • 2 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 12 dag orzechów arachidowych
  • 12 dag rodzynek
  • 4 łyżki masła
  • 10 ml esencji migdałowej
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro