Wigilijne kluseczki z makiem

Wigilijne kluseczki z makiem

Przepis na kluseczki z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Tradycyjna potrawa wigilijna, która koniecznie musi znaleźć się na każdym polskim świątecznym stole. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Płuczemy mak i przelewamy wrzątkiem. Następnie dokładnie odsączamy i mielimy kilka razy w maszynce. W misce mieszamy mak, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i starte orzechy włoskie. Tak przygotowaną mieszankę makową, smażymy chwilkę na małym ogniu.

2.Przygotowujemy ciasto na kluski. Do mąki dodajemy jajka, szczyptę soli i zagniatamy na twarde ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i odstawiamy na kilkanaście minut.

3.Kroimy ciasto na kluski w formie łazanek. W osolonej wodzie gotujemy kluski, tak aby były lekko twarde. Kluski odsączamy na sitku i odkładamy na kilka minut do ostygnięcie, a następnie mieszamy z masą makową i podajemy do zjedzenia.


Składniki
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki maku
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich, starte na grubo
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee