Wigilijne kluseczki z makiem
Przepis na kluseczki z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Tradycyjna potrawa wigilijna, która koniecznie musi znaleźć się na każdym polskim świątecznym stole. Smacznego.
1.Płuczemy mak i przelewamy wrzątkiem. Następnie dokładnie odsączamy i mielimy kilka razy w maszynce. W misce mieszamy mak, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i starte orzechy włoskie. Tak przygotowaną mieszankę makową, smażymy chwilkę na małym ogniu.
2.Przygotowujemy ciasto na kluski. Do mąki dodajemy jajka, szczyptę soli i zagniatamy na twarde ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i odstawiamy na kilkanaście minut.
3.Kroimy ciasto na kluski w formie łazanek. W osolonej wodzie gotujemy kluski, tak aby były lekko twarde. Kluski odsączamy na sitku i odkładamy na kilka minut do ostygnięcie, a następnie mieszamy z masą makową i podajemy do zjedzenia.
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1.5 szklanki maku
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich, starte na grubo
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli