Pizza śniadaniowa

Pizza śniadaniowa

Przepis na wyśmienite placki śniadaniowe zapiekane z serem, grzybami, bazylią i jakiem. Ciekawy pomysł na poranny posiłek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj bazylię, oliwę i czosnek w mikserze na gładką masę. Przełóż do małej miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

2.Rozgrzej piekarnik do 230°C. Lekko nasmaruj 2 blachy do pieczenia oliwą.

3.Każdy z 4 kawałków ciasta posyp mąką i umieść na lekko posypanej mąką stolnicy, a następnie rozciągnij dłońmi tak aby uformowały placki. Ciasto połóż na blachach do pieczenia.

4.Równomiernie posyp kręgi ciasta mozzarellą, serem pecorino i grzybami, pozostawiając przynamniej 1 cm wolny od krawędzi placka. Pizze dopraw solą i pieprzem oraz posyp czerwoną papryką w proszku.

5.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 7 - 9 minut.

6.Wyjmij pizze z piekarnika. Tylną częścią łyżki zrób małe zagłębienie na środku każdej pizzy i wbij 1 jajko do każdego zagłębienia.

7.Włóż pizze z powrotem do piekarnika. Piecz od 5 do 7 minut, aż białka jaj się zetną, ale żółtka będą nadal płynne.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowane placki najlepiej podawać z olejem bazyliowym do polania.

Składniki
  • 1 szklanka luźno upakowanych świeżych liści bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek, plus więcej do wysmarowania blach do pieczenia
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno starty
  • sól
  • czarny pieprz
  • 500g ciasta na pizzę (może być kupione w sklepie), pokrojone równo na 4 części
  • mąka uniwersalna
  • 170g wędzonego sera mozzarella, startego
  • 50g sera pecorino Romano, startego
  • 0,5 szklanki cienko pokrojonych grzybów (najlepiej leśnych, ale mogą być również pieczarki)
  • czerwona papryka w proszku
  • 4 duże jajka
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais