Pizza śniadaniowa
Przepis na wyśmienite placki śniadaniowe zapiekane z serem, grzybami, bazylią i jakiem. Ciekawy pomysł na poranny posiłek.
1.Zmiksuj bazylię, oliwę i czosnek w mikserze na gładką masę. Przełóż do małej miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
2.Rozgrzej piekarnik do 230°C. Lekko nasmaruj 2 blachy do pieczenia oliwą.
3.Każdy z 4 kawałków ciasta posyp mąką i umieść na lekko posypanej mąką stolnicy, a następnie rozciągnij dłońmi tak aby uformowały placki. Ciasto połóż na blachach do pieczenia.
4.Równomiernie posyp kręgi ciasta mozzarellą, serem pecorino i grzybami, pozostawiając przynamniej 1 cm wolny od krawędzi placka. Pizze dopraw solą i pieprzem oraz posyp czerwoną papryką w proszku.
5.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 7 - 9 minut.
6.Wyjmij pizze z piekarnika. Tylną częścią łyżki zrób małe zagłębienie na środku każdej pizzy i wbij 1 jajko do każdego zagłębienia.
7.Włóż pizze z powrotem do piekarnika. Piecz od 5 do 7 minut, aż białka jaj się zetną, ale żółtka będą nadal płynne.
Tak przygotowane placki najlepiej podawać z olejem bazyliowym do polania.
- 1 szklanka luźno upakowanych świeżych liści bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek, plus więcej do wysmarowania blach do pieczenia
- 1 mały ząbek czosnku, drobno starty
- sól
- czarny pieprz
- 500g ciasta na pizzę (może być kupione w sklepie), pokrojone równo na 4 części
- mąka uniwersalna
- 170g wędzonego sera mozzarella, startego
- 50g sera pecorino Romano, startego
- 0,5 szklanki cienko pokrojonych grzybów (najlepiej leśnych, ale mogą być również pieczarki)
- czerwona papryka w proszku
- 4 duże jajka