Owsianka z migdałami i suszoną żurawiną

Różne śniadania Fit
10minut
1osoba
łatwy

Owsianka z migdałami i suszoną żurawiną

Oto przepis na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, czyli po prostu owsianka z suszonymi owocami. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu połącz płatki owsiane, mleko i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia.

2.Gdy owsianka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni i gotuj przez około 5-7 minut, mieszając regularnie, aż owsianka zgęstnieje.

3.Dodaj posiekane migdały i suszoną żurawinę. Mieszaj, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

4.Jeśli chcesz owsiankę posłodzyć, dodaj miód lub syrop klonowy. Mieszaj, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję i smak.

5.Przelej owsiankę do miseczki. Opcjonalnie, możesz posypać dodatkowymi migdałami lub żurawiną na wierzchu.


Składniki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (może być krowie lub roślinne)
  • 2 łyżki migdałów, posiekanych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau