Aloo Matar
Przepis na pyszne ziemniaki z groszkiem po indyjsku.
1.Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Wsyp nasiona kminku i smaż około 1 minuty, ciągle mieszając, aż lekko się zrumienią i będą aromatyczne.
2.Dodaj cebulę i smaż około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj papryczkę jalapeño, i wymieszaj z imbirem i czosnkiem; smaż około 1 minuty, ciągle mieszając.
3.Wymieszaj z kolendrą, kurkumą i chili w proszku; gotuj około 30 sekund, ciągle mieszając, aż mieszanina będzie pachnąca, a przyprawy lekko przypieczone.
4.Dodaj pomidory i sól i gotuj, aż do całkowitego połączenia, a mieszanina utworzy sos.
5.Do mieszanki z pomidorami i przyprawami wrzuć kawałki ziemniaków. Gotuj przez 5 minut, często mieszając. Wlej i wymieszaj 4 szklanki gorącej wody, upewniając się, że ziemniaki są całkowicie przykryte. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zredukuj ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
6.Dodaj groszek i kolendrę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż groszek się podgrzeje, a ziemniaki będą całkiem miękkie.
7.Dodaj klarowane masło ghee i gotuj aż się rozpuści. Podawaj do zjedzenia na gorąco.
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 340g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1,5 łyżki stołowej drobno posiekanej papryczki jalapeño
- 1 łyżka drobno posiekanego, obranego, świeżego imbiru
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1,5 łyżeczki czerwonego chili w proszku
- 200g pomidorów śliwkowych, drobno posiekane
- 2 łyżki soli
- 1,2kg czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 4 filiżanki gorącej wody
- 1,5 szklanki rozmrożonego zielonego groszku
- 0,25 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 3 łyżki klarowanego masła ghee