Mieszanka południowoindyjskich przypraw
Przepis na aromatyczną mieszankę indyjskich przypraw.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Rozgrzej olej na małej patelni.
2.Gdy olej będzie gorący, dodaj kolendrę, koper włoski, kminek, goździki, strąki kardamonu, laskę cynamonu i ziarna pieprzu. Smaż przyprawy około 30 sekund, mieszając, aż zaczną brązowieć i uwolnić aromat.
3.Przyprawy przesyp do czystego młynka do kawy lub młynka do przypraw i zmiel na proszek (można też zmielić w moździerzu i tłuczku).
4.Dodaj kurkumę i pieprz cayenne i dobrze wymieszaj.
Składniki
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 4 całe goździki
- 2 zielone strąki kardamonu
- kawałek 1,5 cm laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne