Mieszanka południowoindyjskich przypraw

Różne Kuchnia Indyjska
5minut
12osób
łatwy

Mieszanka południowoindyjskich przypraw

Przepis na aromatyczną mieszankę indyjskich przypraw.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej olej na małej patelni.

2.Gdy olej będzie gorący, dodaj kolendrę, koper włoski, kminek, goździki, strąki kardamonu, laskę cynamonu i ziarna pieprzu. Smaż przyprawy około 30 sekund, mieszając, aż zaczną brązowieć i uwolnić aromat.

3.Przyprawy przesyp do czystego młynka do kawy lub młynka do przypraw i zmiel na proszek (można też zmielić w moździerzu i tłuczku).

4.Dodaj kurkumę i pieprz cayenne i dobrze wymieszaj.


Składniki
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 całe goździki
  • 2 zielone strąki kardamonu
  • kawałek 1,5 cm laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet