Duszony kalafior, ziemniaki i groszek w curry
Prosty przepis na warzywa przyrządzone po Indyjsku. Ziemniaki, kalafior, pomidory, groszek duszone z dodatkiem przypraw curry.
1.Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej na umiarkowanym ogniu. Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę i płatki czerwonej papryki i wymieszaj.
2.Dodaj kalafior, ziemniaki i smaż około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć.
3.Dodaj pomidory, 1/4 szklanki kolendry, wodę i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i duś przez około 15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
4.Dodaj groszek i pozostałą 1/4 szklanki kolendry, wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 2 minuty, aż groszek będzie miękki.
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
- 1 średni kalafior, pokrojony na duże różyczki
- 650g gotowanych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 szklanka rozgniecionych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mrożonego groszku