Duszony kalafior, ziemniaki i groszek w curry

Duszony kalafior, ziemniaki i groszek w curry

Prosty przepis na warzywa przyrządzone po Indyjsku. Ziemniaki, kalafior, pomidory, groszek duszone z dodatkiem przypraw curry.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej na umiarkowanym ogniu. Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę i płatki czerwonej papryki i wymieszaj.

2.Dodaj kalafior, ziemniaki i smaż około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć.

3.Dodaj pomidory, 1/4 szklanki kolendry, wodę i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i duś przez około 15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

4.Dodaj groszek i pozostałą 1/4 szklanki kolendry, wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 2 minuty, aż groszek będzie miękki.


Składniki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 średni kalafior, pokrojony na duże różyczki
  • 650g gotowanych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 szklanka rozgniecionych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mrożonego groszku
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child