rodzynki
Makowiec
2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.
Kutia
2godziny
8osób
łatwy
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Ciasteczka owsiane z rodzunkami
45minut
4osoby
średni
Prosty przepis na świetne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynek. Znakomicie pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.
Szpinak z orzeszkami pinii i rodzynkami
30minut
2osoby
łatwy
Ciekawa śródziemnomorska sałatka szpinakowa z orzeszkami pinii i rodzynkami.
Wigilijne kluseczki z makiem
30minut
2osoby
łatwy
Przepis na kluseczki z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Tradycyjna potrawa wigilijna, która koniecznie musi znaleźć się na każdym polskim świątecznym stole. Smacznego.