Szpinak z orzeszkami pinii i rodzynkami

Szpinak z orzeszkami pinii i rodzynkami

Ciekawa śródziemnomorska sałatka szpinakowa z orzeszkami pinii i rodzynkami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż liście szpinaku do dużego garnka z pokrywką. Dodaj pół łyżeczki soli i lej wodę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie, 2 lub 3 minuty. Odcedź w durszlaku, ostudź i rękami wyciśnij resztę wody. Otrzymasz około 2 - 3 filiżanek ugotowanego szpinaku.

2.Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, ustawionej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić, około 5 min.

3.Dodaj rodzynki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj orzeszki pinii i smaż przez około 3 minuty, aż się lekko podpieczą.

4.Dodaj szpinak i gotuj, aż nadmiar płynu wyparuje. Dopraw obficie solą i pieprzem i skrop każdą porcję (lub cały półmisek) pozostałą oliwą z oliwek.


Dodatkowe wskazówki:

Do tej potrawy używaj młodego szpinaku - jest słodszy, łatwiejszy do czyszczenia i nie ma potrzeby przycinania łodyg.

Składniki
  • 2,5kg świeżego szpinaku, łodygi przycięte, liście opłukane
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; więcej do smaku
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway