Szpinak z orzeszkami pinii i rodzynkami
Ciekawa śródziemnomorska sałatka szpinakowa z orzeszkami pinii i rodzynkami.
1.Włóż liście szpinaku do dużego garnka z pokrywką. Dodaj pół łyżeczki soli i lej wodę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie, 2 lub 3 minuty. Odcedź w durszlaku, ostudź i rękami wyciśnij resztę wody. Otrzymasz około 2 - 3 filiżanek ugotowanego szpinaku.
2.Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, ustawionej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić, około 5 min.
3.Dodaj rodzynki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj orzeszki pinii i smaż przez około 3 minuty, aż się lekko podpieczą.
4.Dodaj szpinak i gotuj, aż nadmiar płynu wyparuje. Dopraw obficie solą i pieprzem i skrop każdą porcję (lub cały półmisek) pozostałą oliwą z oliwek.
Do tej potrawy używaj młodego szpinaku - jest słodszy, łatwiejszy do czyszczenia i nie ma potrzeby przycinania łodyg.
- 2,5kg świeżego szpinaku, łodygi przycięte, liście opłukane
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; więcej do smaku
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzeszków pinii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz