Sałatka szpinakowa z szynką i winegretem na ciepło
Świetna i oryginalna sałatka z szpinakiem i śliwkami oraz prażonymi orzechami, serkiem pleśniowym i włoską szynką. To wszystko polane ciepłym dressingiem z podsmażonym boczkiem.
1.Na dużej patelni usmaż boczek na w oliwie z oliwek na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zrumieni i będzie chrupiący. Zdejmij z ognia i dodaj szalotkę, ocet, musztardę i tymianek. Wymieszaj i przełóż dressing do osobnej miseczki.
2.Do dużej miski włóż śliwki i szpinak. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
3.Dodaj orzechy i pokruszony ser pleśniowy i ponownie wymieszaj.
4.Przełóż sałatkę na talerze, polej dressingiem, połóż pokrojoną szynkę i podawaj.
- 3 plastry chudego boczku, pokrojone w 1-cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 szalotka, posiekana
- 2 łyżki octu sherry
- 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 małe śliwki pokrojone w cienkie łódeczki
- 150g młodego szpinaku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/4 szklanki prażonych migdałów, grubo posiekane
- 60g pokruszonego sera pleśniowego (np. Cabrales)
- 8 cienkich plasterków szynki serrano lub prosciutto