Sałatka z bekonem, pomidorkami i grzankami z sosem winegret
Zdrowa i pożywana sałata rzymska z chrupiącymi grzankami oraz podsmażonym boczkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czosnkiem i sosem winegret.
1.Usmaż boczek na średnim ogniu na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową przełożyć boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
2.Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Wsyp kostki chleba chleba i smaż, mieszając, przez 5 do 7 minut, aż będzie chrupiący na zewnątrz i lekko zarumieniony. Przełóż na talerz z boczkiem do ostygnięcia.
3.Grubo posiekaj czosnek i posyp 1/2 łyżeczki soli. Używając płaskiej strony noża szefa kuchni, zetrzyj czosnek na pastę.
4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj pastę czosnkową i szalotkę i smaż przez ok 30 sekund, mieszając, aż czosnek zacznie pachnieć, a szalotka trochę zmięknie; nie pozwól czosnkowi się zrumienić.
5.Przełóż do dużej miski, dodaj pietruszkę, ocet, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
6.Do miski przełóż sałatę rzymską i pomidory i wymieszaj z dressingiem. Dodaj bekon i grzanki, dopraw do smaku solą i ponownie wymieszaj. Podawaj do zjedzenia.
- 5 plastrów grubego boczku, pokrojonych w poprzek na 3-cm kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki ocet winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 serca sałaty rzymskiej, pokrojone w poprzek na 3-cm kawałki, umyte i odwirowane
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- sól