Sałatka z bekonem, pomidorkami i grzankami z sosem winegret

Sałatka z bekonem, pomidorkami i grzankami z sosem winegret

Zdrowa i pożywana sałata rzymska z chrupiącymi grzankami oraz podsmażonym boczkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czosnkiem i sosem winegret.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Usmaż boczek na średnim ogniu na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową przełożyć boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

2.Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Wsyp kostki chleba chleba i smaż, mieszając, przez 5 do 7 minut, aż będzie chrupiący na zewnątrz i lekko zarumieniony. Przełóż na talerz z boczkiem do ostygnięcia.

3.Grubo posiekaj czosnek i posyp 1/2 łyżeczki soli. Używając płaskiej strony noża szefa kuchni, zetrzyj czosnek na pastę.

4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj pastę czosnkową i szalotkę i smaż przez ok 30 sekund, mieszając, aż czosnek zacznie pachnieć, a szalotka trochę zmięknie; nie pozwól czosnkowi się zrumienić.

5.Przełóż do dużej miski, dodaj pietruszkę, ocet, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

6.Do miski przełóż sałatę rzymską i pomidory i wymieszaj z dressingiem. Dodaj bekon i grzanki, dopraw do smaku solą i ponownie wymieszaj. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 5 plastrów grubego boczku, pokrojonych w poprzek na 3-cm kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ocet winnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 serca sałaty rzymskiej, pokrojone w poprzek na 3-cm kawałki, umyte i odwirowane
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • sól
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Powiązane przepisy sałatek

Makaron orzo z pomidorkami koktajlowymi, gorgonzolą i szczypiorkiem
30minut
8osób
Makaron orzo z pomidorkami koktajlowymi, gorgonzolą i szczypiorkiem
Prosta sałatka makaronowa z słodkimi pomidorkami koktajlowymi, zestawionymi z ostrym serem Gorgonzola.
Sałatka z pomidorów i chleba
45minut
6osób
Sałatka z pomidorów i chleba
Sałatka na bazie świeżych i suszonych pomidorów, z grillowanym chlebem, ziołami i oliwą. Pyszny dodatek do obiadu lub jako osobne dania na lunch lub kolację.
Sałatka orkiszowa z pomidorkami i cukinią
45minut
8osób
Sałatka orkiszowa z pomidorkami i cukinią
Letnia sałatka łącząca w sobie ziarna orkiszu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i cukinią. To idealne danie na wynos na piknik na grilla.
Sałatka z pomidorkami, bazylią, świeżą mozzarellą i chlebem
30minut
6osób
Sałatka z pomidorkami, bazylią, świeżą mozzarellą i chlebem
Świetna, aromatyczna sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kulkami mozzarelli, bazylią i kawałkami pieczonego chleba.