Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami

Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami

Ta hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i marynowanymi pomidorami łączy soczyste marynowane pomidorki z octem sherry, tworząc słodko-pikantną kompozycję smaków.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj pomidorki, oliwę, ocet sherry, czosnek i 1,5 łyżeczki soli w misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej przez kilka godzin,

2.Zagotuj 3 litry wody w dużym garnku i wsyp 4 łyżeczki soli. Wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente. Odcedź i przepłucz makaron zimną wodą.

3.Pokrój jajka na 8 części, przecinając je wzdłuż na pół, a następnie przecinając każdą połówkę na pół w poprzek i wzdłuż.

4.Dodaj jajka, tuńczyk, oliwki, paprykę, pietruszkę, estragon i ugotowany makaron do pomidorków i delikatnie wymieszaj.

5.Dopraw do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej oliwy i octu.

6.Przełóż sałatkę do dużej miski lub na talerze. Udekoruj pietruszką i estragonem. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 700g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do smaku
  • 1,5 łyżki octu sherry (plus więcej do smaku)
  • 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
  • 3 litry wody
  • 250g makaronu (np. lumaconi lub conchiglie)
  • 3 duże jajka, ugotowane i obrane
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek, odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 10 papryczek piparra, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (lub 1/4 szklanki odsączonych kaparów)
  • 2 łyżki świeżych liści pietruszki, posiekane (plus więcej do dekoracji)
  • 1 łyżka stołowa świeżych liści estragonu, posiekane (plus więcej do dekoracji)
  • sól
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z awokado i kapustą
30minut
6osób
Sałatka z awokado i kapustą
Świetna i bardzo zdrowa sałatka z kapusty, awokado, szalotki i dodatkiem wielu innych ziół i warzyw oraz dresingiem w stylu azjatyckim.
Sałatka z bekonem, pomidorkami i grzankami z sosem winegret
30minut
4osoby
Sałatka z bekonem, pomidorkami i grzankami z sosem winegret
Zdrowa i pożywana sałata rzymska z chrupiącymi grzankami oraz podsmażonym boczkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czosnkiem i sosem winegret.
Makaron orzo z pomidorkami koktajlowymi, gorgonzolą i szczypiorkiem
30minut
8osób
Makaron orzo z pomidorkami koktajlowymi, gorgonzolą i szczypiorkiem
Prosta sałatka makaronowa z słodkimi pomidorkami koktajlowymi, zestawionymi z ostrym serem Gorgonzola.
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
30minut
4osoby
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem i escarole z dodatkiem ciecierzycy, ziołowo-czosnkowym sosem winegret i parmezanem.