Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
Ta hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i marynowanymi pomidorami łączy soczyste marynowane pomidorki z octem sherry, tworząc słodko-pikantną kompozycję smaków.
1.Wymieszaj pomidorki, oliwę, ocet sherry, czosnek i 1,5 łyżeczki soli w misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej przez kilka godzin,
2.Zagotuj 3 litry wody w dużym garnku i wsyp 4 łyżeczki soli. Wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente. Odcedź i przepłucz makaron zimną wodą.
3.Pokrój jajka na 8 części, przecinając je wzdłuż na pół, a następnie przecinając każdą połówkę na pół w poprzek i wzdłuż.
4.Dodaj jajka, tuńczyk, oliwki, paprykę, pietruszkę, estragon i ugotowany makaron do pomidorków i delikatnie wymieszaj.
5.Dopraw do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej oliwy i octu.
6.Przełóż sałatkę do dużej miski lub na talerze. Udekoruj pietruszką i estragonem. Podawaj do zjedzenia.
- 700g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 0,25 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do smaku
- 1,5 łyżki octu sherry (plus więcej do smaku)
- 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
- 3 litry wody
- 250g makaronu (np. lumaconi lub conchiglie)
- 3 duże jajka, ugotowane i obrane
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek, odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki
- 0,5 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 10 papryczek piparra, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (lub 1/4 szklanki odsączonych kaparów)
- 2 łyżki świeżych liści pietruszki, posiekane (plus więcej do dekoracji)
- 1 łyżka stołowa świeżych liści estragonu, posiekane (plus więcej do dekoracji)
- sól