Jak wykorzystać resztę niewypitego szampana
Często zdarza się, że po zabawie sylwestrowej lub po przyjęciu zostanie nam trochę szampana, którego nikt nie wypił. Szkoda wylać do zlewu, a do następnej imprezy napój będzie już niezdatny do użytku. Poniżej opisuję kilka pomysłów, co w takiej sytuacji zrobić.
Ja osobiście pozostały szampan bym po prostu wypił, ale co jeżeli ktoś nie przepada za tym trunkiem, albo zostało go po prostu za dużo? Możemy wykorzystać szampan w naszej kuchni na kilka sposobów:
- Naleśniki - szampan możemy użyć do naleśników, zamiast wody gazowanej.
- Galaretka - możemy połączyć szampan z galaretką, którą najlepiej zalać owoce i wykorzystać do deserów.
- Lód - rozlewamy szampan do pojemników lub woreczków na lód, a następnie zamrozić w zamrażalce. Tak przygotowane kostki lodu dodajemy do drinków lub soków.
- Sosy - wytrawny szampan możemy wykorzystać do sosów, do których dodajemy wino. Tylko należy pamiętać aby wcześniej dokładnie wygazować szampan.
- Bigos - podobnie jak przy sosach, wygazowany szampan można użyć do przyrządzenia pysznego bigosu.
- Deser lodowy - miksujemy szampan z owocami i mrozimy. Po kilku godzinach wyjąć z zamrażalki, jeszcze raz zmiksować i ponownie zamrozić.