Tosty z boczkiem, sałatą, pomidorem i jajkiem
Kanapka na bogato w stylu anglosaskim. Warzywa, boczek, jajko, majonez i przyprawy, wszystko opakowane w chrupiący chleb tostowy.
1.Wymieszaj majonez i przyprawę harissa w małej misce i odłóż na bok.
2.Pokrój plastry boczku na mniejsze kawałki i usmaż na patelni, aż będzie chrupiący, ale wciąż trochę gumowaty. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw.
3.Zagotuj około 4 szklanek wody w małym rondlu. Zmniejsz i dodaj 1 łyżkę octu. Wbij jajko do małej filiżanki i trzymając kubek tuż nad powierzchnią wody, ostrożnie wlej jajko do wody. Powtórz z drugim jajkiem. Gotuj jajka, aż białka się zetną, ale żółtko będzie jeszcze wodniste, 2 do 3 minut. Łyżką cedzakową wyjmij jajka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
4.W miseczce wymieszaj zieleninę z pozostałą 1 łyżeczkę octu, szalotką i oliwą z oliwek. Posyp szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.
5.Opiecz chleb w opiekaczu lub na grillu, a następnie rozłóż równomiernie majonez na dwóch kromkach. Połóż plastry bekonu, pomidor, sałatę i jajko. Posyp odrobiną soli i pieprzu, a następnie przykryj pozostałymi kromkami i podawaj do zjedzenia.
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw harissa
- 4 plastry bekonu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 jajka
- garść posiekanej sałaty - może być frisee, radicchio lub inna zielenina
- 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cztery kromki chleba tostowego
- 1 mały, dojrzały pomidor, pokrojony w cienkie plasterki