Nadziewane daktyle w bekonie

Nadziewane daktyle w bekonie

Pyszne daktyle, nadziewane kremowym serem i prażonymi orzechami włoskimi, owinięte bekonem i pieczone. Idealna przekąska na przyjęcie koktajlowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wzdłuż każdego daktyla zrób podłużne nacięcie i usuń pestki.

2.Do miski włóż ser pleśniowy z twarogiem, solą i pieprzem. Używając miksera, dokładnie wymieszaj składniki na średniej prędkości przez około 3 minut. Włóż do lodówki i zostaw na około 30 minut, aż mieszanka nieco stwardnieje.

3.Za pomocą małej łyżeczki nadziewaj każdy daktyl nadzieniem serowym, a następnie włóż kawałek prażonego orzecha włoskiego. Każdy daktyl owiń kawałkiem boczku i zepnij wykałaczką.

4.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż daktyle na blasze do pieczenia. Piecz owinięte faszerowane daktyle przez około 15 minut, obracając je szczypcami raz lub dwa razy, tak aby bekon był chrupiący ze wszystkich stron.

5.Przełóż daktyle na talerz, udekoruj listkami tymianku i podawaj na ciepło, skropione miodem i oliwą z oliwek.


Składniki
  • 24 daktyle
  • 120g sera pleśniowego, pokruszonego
  • 120g twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki połówek orzecha włoskiego, uprażonych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 6 cienkich plastrów boczku, każdy pokrojony w poprzek na 4 kawałki
  • świeże liście tymianku, do dekoracji
  • miód, do podania
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do podania
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy przekąsek

Kanapka z boczkiem, jajkiem sadzonym, serem i pomidorem
15minut
1osoba
Kanapka z boczkiem, jajkiem sadzonym, serem i pomidorem
Przepyszna opiekana kanapka z bekonem, jajkiem sadzonym, serem żółtym oraz pomidorem. Prosty przepis na udane śniadanie.
Batony orzechowe z curry
1.5godziny
6osób
Batony orzechowe z curry
Przepis na przekąski w postaci domowej roboty batoników orzechowych, w skład których wchodzą orzechy nerkowca, włoskie i migdały oraz dodatek chipsów kokosowych, daktyli, ziaren sezamów oraz preparowanego brązowego ryżu.
Tosty z boczkiem, sałatą, pomidorem i jajkiem
15minut
2osoby
Tosty z boczkiem, sałatą, pomidorem i jajkiem
Kanapka na bogato w stylu anglosaskim. Warzywa, boczek, jajko, majonez i przyprawy, wszystko opakowane w chrupiący chleb tostowy.