Nadziewane daktyle w bekonie
Pyszne daktyle, nadziewane kremowym serem i prażonymi orzechami włoskimi, owinięte bekonem i pieczone. Idealna przekąska na przyjęcie koktajlowe.
1.Wzdłuż każdego daktyla zrób podłużne nacięcie i usuń pestki.
2.Do miski włóż ser pleśniowy z twarogiem, solą i pieprzem. Używając miksera, dokładnie wymieszaj składniki na średniej prędkości przez około 3 minut. Włóż do lodówki i zostaw na około 30 minut, aż mieszanka nieco stwardnieje.
3.Za pomocą małej łyżeczki nadziewaj każdy daktyl nadzieniem serowym, a następnie włóż kawałek prażonego orzecha włoskiego. Każdy daktyl owiń kawałkiem boczku i zepnij wykałaczką.
4.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż daktyle na blasze do pieczenia. Piecz owinięte faszerowane daktyle przez około 15 minut, obracając je szczypcami raz lub dwa razy, tak aby bekon był chrupiący ze wszystkich stron.
5.Przełóż daktyle na talerz, udekoruj listkami tymianku i podawaj na ciepło, skropione miodem i oliwą z oliwek.
- 24 daktyle
- 120g sera pleśniowego, pokruszonego
- 120g twarogu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 szklanki połówek orzecha włoskiego, uprażonych i przekrojonych wzdłuż na pół
- 6 cienkich plastrów boczku, każdy pokrojony w poprzek na 4 kawałki
- świeże liście tymianku, do dekoracji
- miód, do podania
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do podania