Batony orzechowe z curry

Batony orzechowe z curry

Przepis na przekąski w postaci domowej roboty batoników orzechowych, w skład których wchodzą orzechy nerkowca, włoskie i migdały oraz dodatek chipsów kokosowych, daktyli, ziaren sezamów oraz preparowanego brązowego ryżu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 160°C. W średniej misce wymieszaj orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, olej kokosowy, curry i sól.

2.Rozłóż równomiernie na dużej blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 8 - 10 minut.

3.Nasmaruj kwadratową formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.

4.Wymieszaj prażone orzechy, dmuchany ryż, chipsy kokosowe, daktyle, mąkę lnianą i nasiona sezamu w średniej misce. Dodaj syrop z brązowego ryżu i dokładnie wymieszaj.

5.Przełóż do przygotowanej formy i piecz w temperaturze 160°C od 15 do 18 minut, aż się mieszanka się zarumien i zacznie tężeć.

6.Wyjmij formę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na 20 minut. Wyjmij mieszaninę z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

7.Za pomocą ostrego, naoliwionego noża pokrój na 12 pasków. Każdy z batoników zawiń w pergamin. Przechowuj w szczelnym pojemniku.


Składniki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego, plus więcej do posmarowania
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka preparowanego brązowego ryżu
  • 1/2 szklanki prażonych chipsów kokosowych
  • 1/2 szklanki daktyli , bez pestek i drobno posiekane
  • 1 łyżka mąki lnianej
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki syropu z brązowego ryżu
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Podobne przepisy przekąsek

Nadziewane daktyle w bekonie
1godzina
4osoby
Nadziewane daktyle w bekonie
Pyszne daktyle, nadziewane kremowym serem i prażonymi orzechami włoskimi, owinięte bekonem i pieczone. Idealna przekąska na przyjęcie koktajlowe.
Kandyzowane migdały z przyprawami
45minut
2osoby
Kandyzowane migdały z przyprawami
Prażone kandyzowane migdały, posypane solą i papryką. Świetna przekąska podczas imprez, oglądania filmów lub wydarzeń sportowych.
Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim
15minut
1osoba
Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim
Prosta i smaczna przekąska w postaci prażonych migdałów z dodatkiem parmezanu i przypraw. Super jako dodatek do filmu lub meczu.