Batony orzechowe z curry
Przepis na przekąski w postaci domowej roboty batoników orzechowych, w skład których wchodzą orzechy nerkowca, włoskie i migdały oraz dodatek chipsów kokosowych, daktyli, ziaren sezamów oraz preparowanego brązowego ryżu.
1.Rozgrzej piekarnik do 160°C. W średniej misce wymieszaj orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, olej kokosowy, curry i sól.
2.Rozłóż równomiernie na dużej blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 8 - 10 minut.
3.Nasmaruj kwadratową formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.
4.Wymieszaj prażone orzechy, dmuchany ryż, chipsy kokosowe, daktyle, mąkę lnianą i nasiona sezamu w średniej misce. Dodaj syrop z brązowego ryżu i dokładnie wymieszaj.
5.Przełóż do przygotowanej formy i piecz w temperaturze 160°C od 15 do 18 minut, aż się mieszanka się zarumien i zacznie tężeć.
6.Wyjmij formę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na 20 minut. Wyjmij mieszaninę z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
7.Za pomocą ostrego, naoliwionego noża pokrój na 12 pasków. Każdy z batoników zawiń w pergamin. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego, plus więcej do posmarowania
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka preparowanego brązowego ryżu
- 1/2 szklanki prażonych chipsów kokosowych
- 1/2 szklanki daktyli , bez pestek i drobno posiekane
- 1 łyżka mąki lnianej
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1/2 szklanki syropu z brązowego ryżu