Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim
Prosta i smaczna przekąska w postaci prażonych migdałów z dodatkiem parmezanu i przypraw. Super jako dodatek do filmu lub meczu.
1.Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż patelnię lub blachę folią i lekko posmaruj oliwą z oliwek.
2.Zmiel na drobny proszek rozmaryn, sól, koper włoski i pieprz w młynku do przypraw lub mikserze.
3.W dużej misce ubij białka, aż się spienią. Dodaj przyprawy i ser. Ubij ponownie, aby połączyć składniki.
4.Wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż je w jednej warstwie na patelni lub blasze wyłożoną folią. Piecz 45 minut, mieszając co 15 minut. Orzechy przykleją się do folii, dlatego należy je delikatnie odkleić, aby równomiernie wystawić je na działanie ciepła. Wyjmij orzechy z piekarnika, aby ostygły.
5.Podawaj do zjedzenia jako przekąskę.
Orzechy można przechowywać w zakręcanych słoikach lub hermetycznych puszkach. Nie trzymaj w plastikowych pojemnikach ponieważ plastik może spowodować zmiękczenie chrupiącej powłoki.
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści rozmarynu
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 białka
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
- 1 i 1/2 szklnki blanszowanych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki migdałów ze skórką