Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim

Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim

Prosta i smaczna przekąska w postaci prażonych migdałów z dodatkiem parmezanu i przypraw. Super jako dodatek do filmu lub meczu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż patelnię lub blachę folią i lekko posmaruj oliwą z oliwek.

2.Zmiel na drobny proszek rozmaryn, sól, koper włoski i pieprz w młynku do przypraw lub mikserze.

3.W dużej misce ubij białka, aż się spienią. Dodaj przyprawy i ser. Ubij ponownie, aby połączyć składniki.

4.Wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż je w jednej warstwie na patelni lub blasze wyłożoną folią. Piecz 45 minut, mieszając co 15 minut. Orzechy przykleją się do folii, dlatego należy je delikatnie odkleić, aby równomiernie wystawić je na działanie ciepła. Wyjmij orzechy z piekarnika, aby ostygły.

5.Podawaj do zjedzenia jako przekąskę.


Dodatkowe wskazówki:

Orzechy można przechowywać w zakręcanych słoikach lub hermetycznych puszkach. Nie trzymaj w plastikowych pojemnikach ponieważ plastik może spowodować zmiękczenie chrupiącej powłoki.

Składniki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści rozmarynu
  • 2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
  • 1 i 1/2 szklnki blanszowanych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów ze skórką
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Podobne przepisy przekąsek

Kandyzowane migdały z przyprawami
45minut
2osoby
Kandyzowane migdały z przyprawami
Prażone kandyzowane migdały, posypane solą i papryką. Świetna przekąska podczas imprez, oglądania filmów lub wydarzeń sportowych.
Batony orzechowe z curry
1.5godziny
6osób
Batony orzechowe z curry
Przepis na przekąski w postaci domowej roboty batoników orzechowych, w skład których wchodzą orzechy nerkowca, włoskie i migdały oraz dodatek chipsów kokosowych, daktyli, ziaren sezamów oraz preparowanego brązowego ryżu.
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
45minut
2osoby
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.