Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Przepis na salsę pomidorową. Świetny dodatek do mięsa lub przekąsek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż pomidory, czosnek i chili do średniego rondla. Dodaj wodę tak aby przykryła wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj od 5 do 10 minut, aż chili i pomidory zmiękną. Zdejmij z ognia. Dobrze odcedź.

2.Przy pomocy blendera dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj kminek i wymieszaj.

3.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wlej mieszaninę pomidorową i zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj na wolnym ogniu 10 do 15 minut, często mieszając, aż mieszanina zredukuje się do około 1 i 3/4 filiżanki.

4.Przelej do średniej miski. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dodaj sól i wymieszaj.


Składniki
  • 8 średnich pomidorów śliwkowych
  • 8 średnich ząbków czosnku, obranych
  • 2 łyżeczki suszonej chili de árbol lub mielonej czerwonej papryki
  • 1/2  łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Podobne przepisy przekąsek

Chrupiące pieczone frytki z cukinii
45minut
2osoby
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.
Pan bagnat
30minut
3osoby
Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
45minut
6osób
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
1godzina
2osoby
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.