Salsa pomidorowa
Przepis na salsę pomidorową. Świetny dodatek do mięsa lub przekąsek.
1.Włóż pomidory, czosnek i chili do średniego rondla. Dodaj wodę tak aby przykryła wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj od 5 do 10 minut, aż chili i pomidory zmiękną. Zdejmij z ognia. Dobrze odcedź.
2.Przy pomocy blendera dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj kminek i wymieszaj.
3.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wlej mieszaninę pomidorową i zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj na wolnym ogniu 10 do 15 minut, często mieszając, aż mieszanina zredukuje się do około 1 i 3/4 filiżanki.
4.Przelej do średniej miski. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dodaj sól i wymieszaj.
- 8 średnich pomidorów śliwkowych
- 8 średnich ząbków czosnku, obranych
- 2 łyżeczki suszonej chili de árbol lub mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej