Bruschetta miodowo-pomidorowa z ricottą
Wyśmienita przystawka w postaci opiekanej bagietki z pieczonymi pomidorkami i miodzie z serem ricotta i ziołami.
1.Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż pergaminem dużą blachę do pieczenia. W dużej misce wymieszaj pomidory z oliwą z oliwek, miodem, liśćmi tymianku, solą i pieprzem. Wyłóż pomidorki na przygotowaną blachę do pieczenia i odwróć je przecięciem do góry. Piecz pomidory przez około 1 godzinę i 25 minut, aż zaczną się kurczyć i brązowieć. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
2.Ponownie rozgrzej piekarnik. Rozłóż pieczywo na blasze do pieczenia. Piecz przez kilka minut aż bagietki będą chrupiące.
3.Rozsmaruj ricottę na kromkach bagietki i udekoruj pieczonymi pomidorkami. Lekko skrop pomidory miodem gryczanym, posyp pokrojoną bazylią i podawaj z dodatkiem miodu gryczanego.
- 0,5kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych wzdłuż na pół
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 12 kromek bagietki, pokrojonych ukośnie na grubość ok. 1,5cm
- 1 szklanka świeżej ricotty
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 6 liści bazylii, posiekane