Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą

Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą

Sposób na oryginalne kanapeczki z groszkiem, serem ricotta, ziołami i przyprawami. Prosty, szybki i zdrowy posiłek na śniadanie, lunch lub kolację. Polecamy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na małej patelni podsmaż nasiona kolendry na średnim ogniu przez około 4 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż zacznie pachnieć. Przełóż do moździerza i poczekaj chwile aż ostygnie, a następnie zmiażdż tłuczkiem.

2.W średnim rondlu zagotuj dobrze osoloną wodę, wsyp groszek i gotuj do miękkości przez 3 do 5 minut. Odcedź i przełóż do średniej miski. Dodaj oliwę i 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pokruszonych płatków czerwonej papryki. Za pomocą widelca, zmiażdż około jednej trzeciej groszku o ścianki miski, a następnie wymieszaj z całym groszkiem.

3.Pokrój bagietkę na kanapki, wyłóż na blachę do pieczenia i wsadź na około 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza.

4.W międzyczasie w małej misce wymieszaj ricottę, skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki soli.

5.Rozłóż ser na grzankach, a następnie wyłóż na każdej kanapce groszek. Posyp miętą, kolendrą i solą do smaku. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • bagietka
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 szklanki łuskanego świeżego groszku lub groszku mrożonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, więcej do skropienia
  • 1 szklanka świeżej ricotty
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • świeże listki mięty, pokrojone w cienkie plasterki
  • pokruszone płatki czerwonej papryki
  • sól
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami
30minut
2osoby
Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami
Pyszna i pożywana kanapka zapiekana z różnymi gatunkami serów z pieczonymi szparagami i ziołami.
Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
30minut
4osoby
Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
Świetna kanapka zapiekana z serem brie oraz jabłkami i szynką w zalewie musztardowo-miodowej.