Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami

Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami

Pyszna i pożywana kanapka zapiekana z różnymi gatunkami serów z pieczonymi szparagami i ziołami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt piekarnika na środku i rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Pokrój szparagi na skos na 4-cm kawałki (jeśli są bardzo grube, najpierw przepołów je wzdłuż). Wyłóż szparagi na naoliwionej blasze do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 7 do 9 minut do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.

3.W małej misce wymieszaj sery i szczyptę pieprzu. W innej małej misce wymieszaj zioła z kaparami, 1 łyżkę oliwy, czosnek, sok z cytryny i szczyptę soli.

4.Podziel masę serową równomiernie na 4 kromki chleba. Na wierzch ułóż po dwa szparagi, a następnie mieszankę ziół i czosnku. Przykryj drugą połówką chleba, tworząc kanapki.

5.Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj jedną stronę każdej kanapki oliwą z oliwek, włóż na patelnię stroną posmarowaną olejem do dołu, a następnie posmaruj drugą stronę oliwą. Smaż, lekko dociskając kanapki łopatką, aż z jednej strony zarumienią się na złoty kolor. Odwróć i smaż, aż ser się rozpuści, a druga strona będzie złocisto-brązowa.

6.Pozostaw kanapki do ostygnięcia na około 1 minutę przed pokrojeniem na pół i podaniem.


Składniki
  • 8 grubych szparagów, twarde końce przycięte
  • oliwa z oliwek
  • około 1-1/4 szklanki grubo startego sera mozzarella
  • około 1/4 szklanki grubo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanej mięty
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanych, opłukanych kaparów
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 4 kromki chleba
  • sól
  • grubo zmielony czarny pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy przekąsek

Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
15minut
4osoby
Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
Sposób na oryginalne kanapeczki z groszkiem, serem ricotta, ziołami i przyprawami. Prosty, szybki i zdrowy posiłek na śniadanie, lunch lub kolację. Polecamy.
Kulki kalafiorowe z serem
1godzina
2osoby
Kulki kalafiorowe z serem
Kalafior i ser to doskonałe połączenie. Prezentowany przepis pokazuje jak z tych składników, w prosty i szybki sposób przygotować smażone pyszną przekąskę. Warto spróbować.