Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami
Pyszna i pożywana kanapka zapiekana z różnymi gatunkami serów z pieczonymi szparagami i ziołami.
1.Ustaw ruszt piekarnika na środku i rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.Pokrój szparagi na skos na 4-cm kawałki (jeśli są bardzo grube, najpierw przepołów je wzdłuż). Wyłóż szparagi na naoliwionej blasze do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 7 do 9 minut do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
3.W małej misce wymieszaj sery i szczyptę pieprzu. W innej małej misce wymieszaj zioła z kaparami, 1 łyżkę oliwy, czosnek, sok z cytryny i szczyptę soli.
4.Podziel masę serową równomiernie na 4 kromki chleba. Na wierzch ułóż po dwa szparagi, a następnie mieszankę ziół i czosnku. Przykryj drugą połówką chleba, tworząc kanapki.
5.Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj jedną stronę każdej kanapki oliwą z oliwek, włóż na patelnię stroną posmarowaną olejem do dołu, a następnie posmaruj drugą stronę oliwą. Smaż, lekko dociskając kanapki łopatką, aż z jednej strony zarumienią się na złoty kolor. Odwróć i smaż, aż ser się rozpuści, a druga strona będzie złocisto-brązowa.
6.Pozostaw kanapki do ostygnięcia na około 1 minutę przed pokrojeniem na pół i podaniem.
- 8 grubych szparagów, twarde końce przycięte
- oliwa z oliwek
- około 1-1/4 szklanki grubo startego sera mozzarella
- około 1/4 szklanki grubo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 2 łyżki sera ricotta
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanej mięty
- 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanych, opłukanych kaparów
- 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 4 kromki chleba
- sól
- grubo zmielony czarny pieprz