Kulki kalafiorowe z serem

Kulki kalafiorowe z serem

Kalafior i ser to doskonałe połączenie. Prezentowany przepis pokazuje jak z tych składników, w prosty i szybki sposób przygotować smażone pyszną przekąskę. Warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj w średniej misce trzy rodzaje serów, mąka, żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1 i 1/4 łyżeczki soli.

2.Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Zagotuj 1i 1/2 litra dobrze osolonej wody w 3-litrowym rondlu. Dodaj kalafior i gotuj do miękkości. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie. Dobrze odcedź. Do masy serowej dodaj kawałki kalafiora, szczypiorek i skórkę i dobrze wynieszaj.

3.Do rondla wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do ok 100°C i na środku ustaw blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia.

4.Do głębokiego talerza wsyp panierkę panko. Za pomocą czubatej łyżeczki nabierz mieszankę kalafiorwo-serową i uformuj z niej kulkę. Następnie obtocz dokładnie kulkę w panierce i odłóż obok. Powtarzaj, do wyczerpania mieszanki.

5.Smaż przez przez 1 do 2 minut 6 kulek jednocześnie w dobrze rozgrzanym oleju, obracając od czasu do czasu, aż do uzyskania złotego koloru. Przełóż na blachę do pieczenia, tak aby utrzymać temperaturę dania i kontynuuj z pozostałymi kulkami.

6.Kulki kalafiorowe z serem posyp solą i podawaj na ciepło.


Dodatkowe wskazówki:

Jako dip do kulek kalafiorowo-serowych, możesz podać jogurt naturalny wymieszany z odrobiną soku z cytryny i doprawiony solą oraz pieprzem.

Składniki
  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • 1/2 szklanki świeżego sera koziego (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże żółtka
  • 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 małej główki kalafiora posiekanej na małe kawałki
  • 1/4 szklanki pokrojonego w cienkie plasterki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 4 szklanki oleju arachidowego, do smażenia
  • 1 i 1/4 szklanki panierki panko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy przekąsek

Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
15minut
4osoby
Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
Sposób na oryginalne kanapeczki z groszkiem, serem ricotta, ziołami i przyprawami. Prosty, szybki i zdrowy posiłek na śniadanie, lunch lub kolację. Polecamy.
Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami
30minut
2osoby
Kanapki z pieczonymi szparagami, zapiekane z serem i ziołami
Pyszna i pożywana kanapka zapiekana z różnymi gatunkami serów z pieczonymi szparagami i ziołami.
Krakersy z kozim serem i galaretką z ostrej papryki
15minut
2osoby
Krakersy z kozim serem i galaretką z ostrej papryki
Krakersy z kozim serem, galaretką paprykową i szczypiorkiem to prosta i smaczna przekąska, odpowiednia na każde przyjęcie.