Kulki kalafiorowe z serem
Kalafior i ser to doskonałe połączenie. Prezentowany przepis pokazuje jak z tych składników, w prosty i szybki sposób przygotować smażone pyszną przekąskę. Warto spróbować.
1.Wymieszaj w średniej misce trzy rodzaje serów, mąka, żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1 i 1/4 łyżeczki soli.
2.Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Zagotuj 1i 1/2 litra dobrze osolonej wody w 3-litrowym rondlu. Dodaj kalafior i gotuj do miękkości. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie. Dobrze odcedź. Do masy serowej dodaj kawałki kalafiora, szczypiorek i skórkę i dobrze wynieszaj.
3.Do rondla wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do ok 100°C i na środku ustaw blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia.
4.Do głębokiego talerza wsyp panierkę panko. Za pomocą czubatej łyżeczki nabierz mieszankę kalafiorwo-serową i uformuj z niej kulkę. Następnie obtocz dokładnie kulkę w panierce i odłóż obok. Powtarzaj, do wyczerpania mieszanki.
5.Smaż przez przez 1 do 2 minut 6 kulek jednocześnie w dobrze rozgrzanym oleju, obracając od czasu do czasu, aż do uzyskania złotego koloru. Przełóż na blachę do pieczenia, tak aby utrzymać temperaturę dania i kontynuuj z pozostałymi kulkami.
6.Kulki kalafiorowe z serem posyp solą i podawaj na ciepło.
Jako dip do kulek kalafiorowo-serowych, możesz podać jogurt naturalny wymieszany z odrobiną soku z cytryny i doprawiony solą oraz pieprzem.
- 1/2 szklanki sera ricotta
- 1/2 szklanki świeżego sera koziego (w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 duże żółtka
- 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 małej główki kalafiora posiekanej na małe kawałki
- 1/4 szklanki pokrojonego w cienkie plasterki świeżego szczypiorku
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 4 szklanki oleju arachidowego, do smażenia
- 1 i 1/4 szklanki panierki panko
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz