Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
Świetna kanapka zapiekana z serem brie oraz jabłkami i szynką w zalewie musztardowo-miodowej.
1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej rozgrzej go do 220°C. Przekrój kawałki bagietki wzdłuż, i z jednej strony ułóż ser brie. Włóż kanapki do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 5 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo lekko się zrumieni.
2.W międzyczasie roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj jabłka i smaż, ok. 3 - 4 minuty, przerzucając co minutę, aż zaczną mięknąć i brązowieć. Dodaj szynkę i smaż, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Delikatnie wymieszaj z musztardą, miodem i tymiankiem, aż szynka i jabłka będą równomiernie pokryte.
3.Przełóż mieszankę szynki na ciepłe kawałki bagietki z serem brie. Przekuj kanapki wykałaczkami i podawaj do zjedzenia.
Zamiast zwykłej szynki, o wiele lepiej do tej kanapki nadaje się stek pokrojony w grube plastry.
- 1 duża bagietka, pokrojona na 4 kawałki
- 200g sera brie, skórka odcięta, pokrojony na plasterki
- 340g szynki, pokrojonej w grube plastry
- 2 średnie jabłka, wydrążone i pokrojone na grube plastry
- 2 łyżki pełnoziarnistej, ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki masła