Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem

Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem

Świetna kanapka zapiekana z serem brie oraz jabłkami i szynką w zalewie musztardowo-miodowej.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej rozgrzej go do 220°C. Przekrój kawałki bagietki wzdłuż, i z jednej strony ułóż ser brie. Włóż kanapki do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 5 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo lekko się zrumieni.

2.W międzyczasie roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj jabłka i smaż, ok. 3 - 4 minuty, przerzucając co minutę, aż zaczną mięknąć i brązowieć. Dodaj szynkę i smaż, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Delikatnie wymieszaj z musztardą, miodem i tymiankiem, aż szynka i jabłka będą równomiernie pokryte.

3.Przełóż mieszankę szynki na ciepłe kawałki bagietki z serem brie. Przekuj kanapki wykałaczkami i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast zwykłej szynki, o wiele lepiej do tej kanapki nadaje się stek pokrojony w grube plastry.

Składniki
  • 1 duża bagietka, pokrojona na 4 kawałki
  • 200g sera brie, skórka odcięta, pokrojony na plasterki
  • 340g szynki, pokrojonej w grube plastry
  • 2 średnie jabłka, wydrążone i pokrojone na grube plastry
  • 2 łyżki pełnoziarnistej, ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono

Podobne przepisy przekąsek

Bruschetta miodowo-pomidorowa z ricottą
1.5godziny
4osoby
Bruschetta miodowo-pomidorowa z ricottą
Wyśmienita przystawka w postaci opiekanej bagietki z pieczonymi pomidorkami i miodzie z serem ricotta i ziołami.
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
30minut
4osoby
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
Świetne i pyszne przekąski w postaci kanapeczek z łososiem i masłem musztardowym na ciepło.
Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
15minut
4osoby
Grzanki z ricottą, groszkiem, kolendrą i miętą
Sposób na oryginalne kanapeczki z groszkiem, serem ricotta, ziołami i przyprawami. Prosty, szybki i zdrowy posiłek na śniadanie, lunch lub kolację. Polecamy.
Kanapka zapiekana z wędzoną wieprzowiną, serem brie i brzoskwinią
30minut
2osoby
Kanapka zapiekana z wędzoną wieprzowiną, serem brie i brzoskwinią
Kanapka na bogato z wędzoną wieprzowiną lub indykiem, serem brie, brzoskwinią i tymiankiem. To wszystko zapiekane na patelni z masłem i majonezem. Palce lizać.