Kanapka zapiekana z wędzoną wieprzowiną, serem brie i brzoskwinią

Kanapka zapiekana z wędzoną wieprzowiną, serem brie i brzoskwinią

Kanapka na bogato z wędzoną wieprzowiną lub indykiem, serem brie, brzoskwinią i tymiankiem. To wszystko zapiekane na patelni z masłem i majonezem. Palce lizać.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ułóż plasterki brzoskwini na dwóch kromkach chleba.

2.Połóż dwa plasterki brie na brzoskwinie, zachowując odstęp między nimi. Na ser połóż polędwiczkę wieprzową i posyp tymiankiem.

3.Następnie ponownie połóż po dwie plasterki sera brie i pozostałe kromki, zamykając kanapkę.

4.Podgrzej patelnię na średnim ogniu.

5.Wymieszaj masło i majonez w małej misce. Posmaruj jedną stronę kanapek połową masy i wyłóż na patelnię. Na drugiej stronie posmaruj pozostałym masłem z majonezem.

6.Smaż na złoty kolor z jednej strony przez około 3 minuty. Obróć i smaż przez kolejne 2 - 3 minuty, lekko dociskając kanapki łopatką, aż ser się rozpuści, a druga strona ładnie się zarumieni.

7.Pokrój kanapki na połówki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 4 kromki chleb wieloziarnistego
  • 2 brzoskwinie w puszce, pokrojone w plasterki
  • 170g sera brie, pokrojonego w 8 plasterków
  • 60g schabu wędzonego lub piersi z indyka, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą
15minut
4osoby
Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą
Przepis na szybką, łatwą kanapkę z rukolą, słodkimi jabłkami i aksamitnym, kremowym brie na wierzchu.
Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
30minut
4osoby
Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
Świetna kanapka zapiekana z serem brie oraz jabłkami i szynką w zalewie musztardowo-miodowej.