Kanapka zapiekana z wędzoną wieprzowiną, serem brie i brzoskwinią
Kanapka na bogato z wędzoną wieprzowiną lub indykiem, serem brie, brzoskwinią i tymiankiem. To wszystko zapiekane na patelni z masłem i majonezem. Palce lizać.
1.Ułóż plasterki brzoskwini na dwóch kromkach chleba.
2.Połóż dwa plasterki brie na brzoskwinie, zachowując odstęp między nimi. Na ser połóż polędwiczkę wieprzową i posyp tymiankiem.
3.Następnie ponownie połóż po dwie plasterki sera brie i pozostałe kromki, zamykając kanapkę.
4.Podgrzej patelnię na średnim ogniu.
5.Wymieszaj masło i majonez w małej misce. Posmaruj jedną stronę kanapek połową masy i wyłóż na patelnię. Na drugiej stronie posmaruj pozostałym masłem z majonezem.
6.Smaż na złoty kolor z jednej strony przez około 3 minuty. Obróć i smaż przez kolejne 2 - 3 minuty, lekko dociskając kanapki łopatką, aż ser się rozpuści, a druga strona ładnie się zarumieni.
7.Pokrój kanapki na połówki i podawaj do zjedzenia.
- 4 kromki chleb wieloziarnistego
- 2 brzoskwinie w puszce, pokrojone w plasterki
- 170g sera brie, pokrojonego w 8 plasterków
- 60g schabu wędzonego lub piersi z indyka, pokrojony w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majonezu