Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą

Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą

Przepis na szybką, łatwą kanapkę z rukolą, słodkimi jabłkami i aksamitnym, kremowym brie na wierzchu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury i ustaw blachę do pieczenia na środku.

2.Połóż kromki chleba na blasze i piecz przez 1 do 2 minut.

3.Wyjmij blachę z piekarnika, odwróć kromki chleba chleb i posmaruj każdą równomiernie 1 łyżeczką musztardy równomiernie.

4.Na wierzch połóż rukolę, a następnie plasterki jabłka. Lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie ułóż plastry sera brie na jabłkach.

5.Włóż kanapki z powrotem do piekarnika i piecz przez ok. 1 - 2 minuty, aż brie zacznie się topić.

6.Posyp odrobiną czarnego pieprzu i podawaj ciepłe do zjedzenia.


Składniki
  • 8 kromek wiejskiego chleba
  • 220g sera brie, cienko pokrojony
  • 8 łyżeczek musztardy Dijon
  • 4 szklanki młodej rukoli
  • 1 średnie jabłko, wydrążone i pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
30minut
4osoby
Kanapka zapiekana z szynką, serem brie i jabłkiem
Świetna kanapka zapiekana z serem brie oraz jabłkami i szynką w zalewie musztardowo-miodowej.