Kanapki zapiekane z pastrami, serem cheddar i jabłkiem
Ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. Kanapka zapiekana na maśle z plastrami szynki pastrami, serem cheddar, słodkim jabłkiem i sosem musztardowo-midowym. Warto spróbować. Smacznego.
1.W misce wymieszaj 3 łyżki masła, musztardę, miód i sporą szczyptę soli. Rozłóż równomiernie na dwóch kromkach chleba i połóż połowę sera cheddar i wszystkie plasterki pastrami.
2.Na wierzch ułóż warstwę pokrojonego jabłka, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Następnie ułóż pozostałą resztę sera i połóż pozostałe kromki chleba, tak aby zrobić dwie kanapki.
3.Rozpuść 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Ułóż kanapki i smaż przez 3 do 4 minut, dostosowując ogień, jeśli to konieczne, aż z jednej strony się zarumienią. Odwróć, dodaj pozostałe 1 łyżkę masła i dalej smaż kolejne 3 do 4 minut, aż ser się rozpuści, a druga strona będzie złocisto-brązowa.
4.Pokrój na połówki i podawaj.
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 60g cienko pokrojonego pastrami
- 230g sera cheddar, pokrojony w cienkie plasterki lub grubo starty
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 6 do 10 bardzo cienkich plasterków słodkiego jabłka
- sól