Kanapki zapiekane z pastrami, serem cheddar i jabłkiem

Kanapki zapiekane z pastrami, serem cheddar i jabłkiem

Ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. Kanapka zapiekana na maśle z plastrami szynki pastrami, serem cheddar, słodkim jabłkiem i sosem musztardowo-midowym. Warto spróbować. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj 3 łyżki masła, musztardę, miód i sporą szczyptę soli. Rozłóż równomiernie na dwóch kromkach chleba i połóż połowę sera cheddar i wszystkie plasterki pastrami.

2.Na wierzch ułóż warstwę pokrojonego jabłka, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Następnie ułóż pozostałą resztę sera i połóż pozostałe kromki chleba, tak aby zrobić dwie kanapki.

3.Rozpuść 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Ułóż kanapki i smaż przez 3 do 4 minut, dostosowując ogień, jeśli to konieczne, aż z jednej strony się zarumienią. Odwróć, dodaj pozostałe 1 łyżkę masła i dalej smaż kolejne 3 do 4 minut, aż ser się rozpuści, a druga strona będzie złocisto-brązowa.

4.Pokrój na połówki i podawaj.


Składniki
  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 60g cienko pokrojonego pastrami
  • 230g sera cheddar, pokrojony w cienkie plasterki lub grubo starty
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 6 do 10 bardzo cienkich plasterków słodkiego jabłka
  • sól
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów." Sophia Loren

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą
15minut
4osoby
Kanapki z serem brie, jabłkiem i rukolą
Przepis na szybką, łatwą kanapkę z rukolą, słodkimi jabłkami i aksamitnym, kremowym brie na wierzchu.