Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
Jedna z najlepszych kanapek jakie kiedykolwiek jedliśmy. Pyszne chrupiące pieczywo, posmarowane serem feta, z dodatkiem smażonego kurczaka i świeżych warzyw.
1.W misce wymieszaj solankę i ostry sos. Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj talk aby sos pokrył mięso. Przykryj folia i wstaw do lodówki na 30 minut.
2.W międzyczasie w robocie kuchennym zmiksuj ser feta i sok z cytryny. Powoli mieszając, wlej 1/3 szklanki oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3.Rozgrzej patelnię grillową. Wyjmij kurczaka z solanki i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Grilluj kotlety na umiarkowanie dużym ogniu, obracając raz, aż kurczak będzie gotowy.
4.Bułki przetnij na połówki i opiecz w piekarniku lub na patelni.
5.Posmaruj dolną połówkę każdej bułki mieszanką z sera feta. Następnie dodaj kurczaka i na wierzch ułóż rukolę, ogórek, cebulę i papryczkę. Podawaj gdy bułka jest jeszcze ciepła.
- 220g pokruszonej fety plus 3/4 szklanki solanki
- 1 łyżka ostrego sosu (np. Tabasco)
- pierś z kurczaka, pokrojone na 4 kawałki po ok 110g każdy
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
- cztery bułki ciabatta o długości ok 15 cm, przekrojone i opieczone
- rukola, pokrojony ogórek, czerwona cebula i papryka piquillo