Dip z sera feta i jogurtu

Dip z sera feta i jogurtu

Przepis na dip na bazie jogurtu greckiego, sera feta i koperku. Idealnie nadaje się na słone, chrupiące domowe chipsy ziemniaczane.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie składniki oprócz koperku włóż do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na gładką masę.

2.Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

3.Odstaw dip na 30 minut przed podaniem.


Składniki
  • 1 szklanka pełnotłustego jogurtu greckiego
  • 85g sera feta
  • 1 średni ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy przekąsek

Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
30minut
4osoby
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
Świetne i pyszne przekąski w postaci kanapeczek z łososiem i masłem musztardowym na ciepło.
Koreczki greckie
10minut
4osoby
Koreczki greckie
Pyszna przystawka w stylu greckim. Ogórek, ser feta, oliwki Kalamata i pomidorek, całość skropiona oliwą z oliwek. Świetna przekąska w stylu greckim.
Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
1godzina
4osoby
Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.