Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.
1.W robocie kuchennym drobno posiekaj szalotkę. Dodaj łososia i również posiekaj.
2.Przełóż połowę mieszanki do miseczki i odłóż na bok. Do pozostałej mieszanki w robocie kuchennym dodaj majonez, kwaśną śmietanę, serek, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
3.Przełóż mieszankę łososia z robota kuchennego do odłożonej połowy w miseczce. Dodaj szczypiorek, koperek i kapary. Delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Przełóż dip do miseczki. Udekoruj dodatkowym szczypiorkiem i koperkiem. Podaj z ulubionymi przekąskami.
- 1 duża szalotka, pokrojona
- 220g łososia wędzonego na zimno
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 110g serka śmietankowego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku (więcej do dekoracji)
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku (więcej do dekoracji)
- 2 łyżeczki odsączonych kaparów, grubo posiekanych
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól