Dip z wędzonego łososia

Dip z wędzonego łososia

Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym drobno posiekaj szalotkę. Dodaj łososia i również posiekaj.

2.Przełóż połowę mieszanki do miseczki i odłóż na bok. Do pozostałej mieszanki w robocie kuchennym dodaj majonez, kwaśną śmietanę, serek, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.

3.Przełóż mieszankę łososia z robota kuchennego do odłożonej połowy w miseczce. Dodaj szczypiorek, koperek i kapary. Delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4.Przełóż dip do miseczki. Udekoruj dodatkowym szczypiorkiem i koperkiem. Podaj z ulubionymi przekąskami.


Składniki
  • 1 duża szalotka, pokrojona
  • 220g łososia wędzonego na zimno
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 110g serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku (więcej do dekoracji)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku (więcej do dekoracji)
  • 2 łyżeczki odsączonych kaparów, grubo posiekanych
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sól
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
30minut
2osoby
Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
Pyszna zdrowa kanapka z wędzonym łososiem, siekanymi jajkami, rzodkiewką, szalotką i kiełkami.
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
30minut
6osób
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
Proste kanapki z jajkiem i pieczona szynką, idealne na śniadanie lub lunch.
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
45minut
2osoby
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
30minut
4osoby
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
Świetne i pyszne przekąski w postaci kanapeczek z łososiem i masłem musztardowym na ciepło.