Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
Proste kanapki z jajkiem i pieczona szynką, idealne na śniadanie lub lunch.
1.Przygotuj blachę na muffiny z co najmniej 12 formami. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do każdej z form wlej 1 łyżkę wody a następnie wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jajka przez około 13 - 15 minut, aż białka będą się zetną, ale żółtka będą nadal płynne. Przełóż jajka na talerz.
2.W międzyczasie na średniej patelni podsmaż szynkę na umiarkowanym ogniu przez około 2 minut, obracając.
3.W małej misce wymieszaj zioła z sokiem z cytryny i doprawi solą i pieprzem.
4.Przekrój buki w poprzek i lekko podpiecz w piekarniku. Posmaruj każdą z bułek odrobina masła.
5.Na wierzchu ułóż szynkę, jajka i mieszankę ziół. Podawaj do zjedzeni na ciepło.
- 1 tuzin dużych jaj
- sól
- pieprz
- 180g cienko pokrojonej pieczonej szynki
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1/3 szklanki posiekanego estragonu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 6 bułeczek
- masło