Chrupiąca kanapka z kurczakiem i kapustą

Chrupiąca kanapka z kurczakiem i kapustą

Pyszna kanapka z chrupiącym kurczakiem, kapustą i sosem. Prosty pomysł na przekąskę lub obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce wymieszaj ketchup i sos Worcestershire. Odłóż.

2.Wysyp panierkę i mąkę na dwóch osobnych talerzach. W średniej misce wbij jajko i sos sojowy, wymieszaj. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.

3.Lekko dopraw kurczaka solą i pieprzem. Kotlety obtoczy w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce. Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kurczaka na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i smaż 3 do 4 minut z każdej strony. Przenieś kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

4.Przekrój bułki na połówki i opiecz w piekarniku lub na patelni.

5.Dolne części każdej z bułek posmaruj 1 łyżkę majonezu. Połóż kurczaka i obficie skropić mieszanką ketchupu. Posyp kapustą. Przykryj wierzchem bułki i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Dodaj frytki i masz pełny obiad.

Składniki
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 i 1/4 szklanki panierki
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 340g cienkich kotletów z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 4 bułki do hamburgerów, przekrojone i opieczone
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki zielonej kapusty
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais