Chrupiąca kanapka z kurczakiem i kapustą
Pyszna kanapka z chrupiącym kurczakiem, kapustą i sosem. Prosty pomysł na przekąskę lub obiad.
1.W małej misce wymieszaj ketchup i sos Worcestershire. Odłóż.
2.Wysyp panierkę i mąkę na dwóch osobnych talerzach. W średniej misce wbij jajko i sos sojowy, wymieszaj. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.
3.Lekko dopraw kurczaka solą i pieprzem. Kotlety obtoczy w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce. Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kurczaka na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i smaż 3 do 4 minut z każdej strony. Przenieś kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
4.Przekrój bułki na połówki i opiecz w piekarniku lub na patelni.
5.Dolne części każdej z bułek posmaruj 1 łyżkę majonezu. Połóż kurczaka i obficie skropić mieszanką ketchupu. Posyp kapustą. Przykryj wierzchem bułki i podawaj do zjedzenia.
Dodaj frytki i masz pełny obiad.
- 1/2 szklanki keczupu
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 i 1/4 szklanki panierki
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 340g cienkich kotletów z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki majonezu
- 4 bułki do hamburgerów, przekrojone i opieczone
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki zielonej kapusty
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz