Kanapki po grecku
Przepis na pyszne kanapeczki w stylu greckim, podawane z sosem tzatziki oraz aromatyczną sałatką.
1.W robocie kuchennym zmiksuj posiekany ogórek na malutkie kawałeczki. Przełożyć na ręcznik kuchenny. Wyciśnij jak najwięcej płynu i przełóż ogórek do miski.
2.W robocie kuchennym wymieszaj jogurt, pieczoną paprykę, czosnek, koperek, 2 łyżki octu i zmiksuj na gładką masę.
3.Dodaj mieszankę jogurtową do odsączonego ogórka i dobrze wymieszaj. Tzatziki dopraw solą i pieprzem.
4.W dużej misce wymieszaj pozostałą 1 łyżkę octu z oliwą z oliwek i oregano. Dodaj ogórek Kirby, oliwki, peperoncini, rzodkiewkę, pomidory, jarmuż, cebulę i fetę i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
5.Rozsmaruj około 2 łyżki tzatziki na każdym chlebku pita i udekoruj sałatką.
- 1 średni ogórek (obrany i grubo posiekany)
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 2 pieczone czerwone papryki (posiekane)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 mały ogórek Kirby (pokrojony w cienkie plasterki)
- 12 oliwek kalamata bez pestek (pokrojone)
- 6 marynowanych peperoncini (pokrojonych w cienkie krążki)
- 4 rzodkiewki (pokrojone w zapałki)
- 2 pomidory śliwkowe (grubo posiekane)
- 1 szklanka posiekanego jarmużu
- 0,5 małej czerwonej cebuli (cienkie plasterki)
- 1 szklanka fety (pokruszonej)
- 6 grillowane pity bez kieszonki