Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej grill gazowy lub na węgiel drzewny.

2.W miseczce wymieszaj 1.5 łyżki nasion kopru włoskiego, 1/8 łyżeczki ziela angielskiego i 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dodaj oliwę i wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj kawałki polędwicy i dokładnie wymieszaj.

3.Grilluj wieprzowinę, obracając szczypcami, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Przełóż wieprzowinę na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut.

4.W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj majonez z pozostałymi nasionami kopru włoskiego, dodaj 1/8 łyżeczki ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.

5.Rozłóż bułki i posmaruj mieszanką majonezową. Wieprzowinę pokrój w cienkie plasterki w poprzek. Ułóż mięso na pieczywie, a na nim połóż ogórek i koperek. Podawaj kanapki na ciepło.


Składniki
  • ok. 0.5kg polędwicy wieprzowej, usunięty nadmiar tłuszczu, pokrojona na pół w poprzek
  • 4 duże bułki kanapkowe
  • 3 łyżki nasion kopru, rozgniecione
  • 1/2 szklanki cienko pokrojonego ogórka
  • 1/2 szklanki świeżego koperku
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskigo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy przekąsek

Dip z sera feta i jogurtu
5minut
4osoby
Dip z sera feta i jogurtu
Przepis na dip na bazie jogurtu greckiego, sera feta i koperku. Idealnie nadaje się na słone, chrupiące domowe chipsy ziemniaczane.
Koreczki greckie
10minut
4osoby
Koreczki greckie
Pyszna przystawka w stylu greckim. Ogórek, ser feta, oliwki Kalamata i pomidorek, całość skropiona oliwą z oliwek. Świetna przekąska w stylu greckim.