Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.
1.Rozgrzej grill gazowy lub na węgiel drzewny.
2.W miseczce wymieszaj 1.5 łyżki nasion kopru włoskiego, 1/8 łyżeczki ziela angielskiego i 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dodaj oliwę i wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj kawałki polędwicy i dokładnie wymieszaj.
3.Grilluj wieprzowinę, obracając szczypcami, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Przełóż wieprzowinę na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut.
4.W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj majonez z pozostałymi nasionami kopru włoskiego, dodaj 1/8 łyżeczki ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.
5.Rozłóż bułki i posmaruj mieszanką majonezową. Wieprzowinę pokrój w cienkie plasterki w poprzek. Ułóż mięso na pieczywie, a na nim połóż ogórek i koperek. Podawaj kanapki na ciepło.
- ok. 0.5kg polędwicy wieprzowej, usunięty nadmiar tłuszczu, pokrojona na pół w poprzek
- 4 duże bułki kanapkowe
- 3 łyżki nasion kopru, rozgniecione
- 1/2 szklanki cienko pokrojonego ogórka
- 1/2 szklanki świeżego koperku
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskigo
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz