Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej grill gazowy lub na węgiel drzewny.

2.W miseczce wymieszaj 1.5 łyżki nasion kopru włoskiego, 1/8 łyżeczki ziela angielskiego i 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dodaj oliwę i wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj kawałki polędwicy i dokładnie wymieszaj.

3.Grilluj wieprzowinę, obracając szczypcami, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Przełóż wieprzowinę na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut.

4.W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj majonez z pozostałymi nasionami kopru włoskiego, dodaj 1/8 łyżeczki ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.

5.Rozłóż bułki i posmaruj mieszanką majonezową. Wieprzowinę pokrój w cienkie plasterki w poprzek. Ułóż mięso na pieczywie, a na nim połóż ogórek i koperek. Podawaj kanapki na ciepło.


Składniki
  • ok. 0.5kg polędwicy wieprzowej, usunięty nadmiar tłuszczu, pokrojona na pół w poprzek
  • 4 duże bułki kanapkowe
  • 3 łyżki nasion kopru, rozgniecione
  • 1/2 szklanki cienko pokrojonego ogórka
  • 1/2 szklanki świeżego koperku
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskigo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki po grecku
45minut
3osoby
Kanapki po grecku
Przepis na pyszne kanapeczki w stylu greckim, podawane z sosem tzatziki oraz aromatyczną sałatką.
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
45minut
4osoby
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
Jedna z najlepszych kanapek jakie kiedykolwiek jedliśmy. Pyszne chrupiące pieczywo, posmarowane serem feta, z dodatkiem smażonego kurczaka i świeżych warzyw.
Dip z wędzonego łososia
10minut
4osoby
Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
30minut
4osoby
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
Świetne i pyszne przekąski w postaci kanapeczek z łososiem i masłem musztardowym na ciepło.