Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem

Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej grill gazowy lub na węgiel drzewny.

2.W miseczce wymieszaj 1.5 łyżki nasion kopru włoskiego, 1/8 łyżeczki ziela angielskiego i 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dodaj oliwę i wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj kawałki polędwicy i dokładnie wymieszaj.

3.Grilluj wieprzowinę, obracając szczypcami, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Przełóż wieprzowinę na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut.

4.W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj majonez z pozostałymi nasionami kopru włoskiego, dodaj 1/8 łyżeczki ziela angielskiego, 1/8 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.

5.Rozłóż bułki i posmaruj mieszanką majonezową. Wieprzowinę pokrój w cienkie plasterki w poprzek. Ułóż mięso na pieczywie, a na nim połóż ogórek i koperek. Podawaj kanapki na ciepło.


Składniki
  • ok. 0.5kg polędwicy wieprzowej, usunięty nadmiar tłuszczu, pokrojona na pół w poprzek
  • 4 duże bułki kanapkowe
  • 3 łyżki nasion kopru, rozgniecione
  • 1/2 szklanki cienko pokrojonego ogórka
  • 1/2 szklanki świeżego koperku
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskigo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Powiązane przepisy przekąsek

Przepiórcze jajko sadzone na bagietce
30minut
4osoby
Przepiórcze jajko sadzone na bagietce
Świetna przekąska lub przystawka z sadzonego jajka przepiórczego na bagietce, zapiekanej z serem. Coś pysznego dla każdego.