Koreczki greckie

Koreczki greckie

Pyszna przystawka w stylu greckim. Ogórek, ser feta, oliwki Kalamata i pomidorek, całość skropiona oliwą z oliwek. Świetna przekąska w stylu greckim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój cztery ogórek na plasterki o grubości ok. 1cm, a następnie przekrój je na ćwiartki. Ułóż kawałki ogórka na półmisku, posól i popieprz.

2.Na wierzch połóż kostkę fety, a następnie połówkę oliwki. Wbij wykałaczkę przez połówkę pomidora, a następnie wbij w stosik z ogórka, sera feta i oliwki.

3.Koreczki skrop oliwą z oliwek, posyp jeszcze odrobiną czarnego pieprzu i podawaj gościom do zjedzenia.


Składniki
  • 1/4 ogórka
  • 115g sera feta, pokrojony w 16 małych kostek
  • 8 oliwek Kalamata bez pestek, przekrojonych na pół
  • 8 dojrzałych pomidorów winogronowych lub koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki po grecku
45minut
3osoby
Kanapki po grecku
Przepis na pyszne kanapeczki w stylu greckim, podawane z sosem tzatziki oraz aromatyczną sałatką.
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
45minut
4osoby
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
Jedna z najlepszych kanapek jakie kiedykolwiek jedliśmy. Pyszne chrupiące pieczywo, posmarowane serem feta, z dodatkiem smażonego kurczaka i świeżych warzyw.
Dip z sera feta i jogurtu
5minut
4osoby
Dip z sera feta i jogurtu
Przepis na dip na bazie jogurtu greckiego, sera feta i koperku. Idealnie nadaje się na słone, chrupiące domowe chipsy ziemniaczane.
Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
1godzina
4osoby
Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.