Koreczki greckie

Koreczki greckie

Pyszna przystawka w stylu greckim. Ogórek, ser feta, oliwki Kalamata i pomidorek, całość skropiona oliwą z oliwek. Świetna przekąska w stylu greckim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój cztery ogórek na plasterki o grubości ok. 1cm, a następnie przekrój je na ćwiartki. Ułóż kawałki ogórka na półmisku, posól i popieprz.

2.Na wierzch połóż kostkę fety, a następnie połówkę oliwki. Wbij wykałaczkę przez połówkę pomidora, a następnie wbij w stosik z ogórka, sera feta i oliwki.

3.Koreczki skrop oliwą z oliwek, posyp jeszcze odrobiną czarnego pieprzu i podawaj gościom do zjedzenia.


Składniki
  • 1/4 ogórka
  • 115g sera feta, pokrojony w 16 małych kostek
  • 8 oliwek Kalamata bez pestek, przekrojonych na pół
  • 8 dojrzałych pomidorów winogronowych lub koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
1godzina
4osoby
Kanapki z grillowaną wieprzowiną, koprem, koperkiem i ogórkiem
Pyszna kanapka z grillowaną wieprzowiną, majonezem, koprem włoskim, ogórkiem i koperkiem.