Koreczki greckie
Przekąski
Koreczki
Lunche
Kolacje
Warzywa
Kuchnia Grecka
Przyjęcie
Wegetariańskie
Fit
10minut
4osoby
łatwy
Pyszna przystawka w stylu greckim. Ogórek, ser feta, oliwki Kalamata i pomidorek, całość skropiona oliwą z oliwek. Świetna przekąska w stylu greckim.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Pokrój cztery ogórek na plasterki o grubości ok. 1cm, a następnie przekrój je na ćwiartki. Ułóż kawałki ogórka na półmisku, posól i popieprz.
2.Na wierzch połóż kostkę fety, a następnie połówkę oliwki. Wbij wykałaczkę przez połówkę pomidora, a następnie wbij w stosik z ogórka, sera feta i oliwki.
3.Koreczki skrop oliwą z oliwek, posyp jeszcze odrobiną czarnego pieprzu i podawaj gościom do zjedzenia.
Składniki
- 1/4 ogórka
- 115g sera feta, pokrojony w 16 małych kostek
- 8 oliwek Kalamata bez pestek, przekrojonych na pół
- 8 dojrzałych pomidorów winogronowych lub koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz