Kandyzowane migdały z przyprawami
Prażone kandyzowane migdały, posypane solą i papryką. Świetna przekąska podczas imprez, oglądania filmów lub wydarzeń sportowych.
1.Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż papierem do pieczenia dużą. Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż będą złociste. W międzyczasie lekko wysmaruj masłem dużą miskę oraz 2 łyżki. Przełóż migdały do miski posmarowanej masłem. Piekarnik zostaw włączony.
2.W małym rondlu wymieszaj syrop kukurydziany z solą, papryką pimentón de la Vera i piment d’Espelette oraz 1 łyżką wody. Gotuj na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 3 do 5 minut. Tak przygotowanym syropem polej migdały i wymieszaj za pomocą natłuszczonych masłem łyżek.
3.Ponownie rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie wymieszaj migdały.
4.Przełóż orzechy z powrotem do natłuszczonej miski i zostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
- 2 szklanki surowych migdałów
- 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki pimentón de la Vera
- 1/2 łyżeczki papryki piment d'Espelette