Kandyzowane migdały z przyprawami

Kandyzowane migdały z przyprawami

Prażone kandyzowane migdały, posypane solą i papryką. Świetna przekąska podczas imprez, oglądania filmów lub wydarzeń sportowych.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż papierem do pieczenia dużą. Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż będą złociste. W międzyczasie lekko wysmaruj masłem dużą miskę oraz 2 łyżki. Przełóż migdały do miski posmarowanej masłem. Piekarnik zostaw włączony.

2.W małym rondlu wymieszaj syrop kukurydziany z solą, papryką pimentón de la Vera i piment d’Espelette oraz 1 łyżką wody. Gotuj na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 3 do 5 minut. Tak przygotowanym syropem polej migdały i wymieszaj za pomocą natłuszczonych masłem łyżek.

3.Ponownie rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie wymieszaj migdały.

4.Przełóż orzechy z powrotem do natłuszczonej miski i zostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.


Składniki
  • 2 szklanki surowych migdałów
  • 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki pimentón de la Vera
  • 1/2 łyżeczki papryki piment d'Espelette
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy przekąsek

Batony orzechowe z curry
1.5godziny
6osób
Batony orzechowe z curry
Przepis na przekąski w postaci domowej roboty batoników orzechowych, w skład których wchodzą orzechy nerkowca, włoskie i migdały oraz dodatek chipsów kokosowych, daktyli, ziaren sezamów oraz preparowanego brązowego ryżu.
Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim
15minut
1osoba
Migdały z parmezanem, rozmarynem i koprem włoskim
Prosta i smaczna przekąska w postaci prażonych migdałów z dodatkiem parmezanu i przypraw. Super jako dodatek do filmu lub meczu.