Panna Cotta z jogurtu greckiego z morelami w miodzie

Panna Cotta z jogurtu greckiego z morelami w miodzie

Pyszny delikatny deser w postaci Panna Cotty, przygotowanej z greckiego jogurtu i podawany z morelami duszonymi w winie oraz miodem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce zalej zimną wodą żelatynę, odstaw na 5 minut, aż zmięknie.

2.W małym rondlu zagotuj śmietankę, cukier, laskę wanilii i nasiona. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.

3.W misce ubij jogurt. Stopniowo ubijaj krem ​​waniliowy. Usuń laskę wanilii.

4.Wlej mieszaninę do sześciu kokilek o pojemności około 1/2 szklanki i wstaw do lodówki do stężenia, co najmniej na 3 godziny.

5.W międzyczasie w małym rondlu ugotuj morele w białym winie na umiarkowanie małym ogniu, aż morele zmiękną, a wino odparuje o połowę (około 20 minut).

6.Wmieszaj miód i gotuj syrop, aż zgęstnieje, około 5 minut. Odstaw i ostudź.

7.Przeciągnij nożem po wewnętrznej stronie każdego kokilka. Ustaw talerz na każdej kokilce i odwróć każdą panna cottę na talerzu. Jeżeli to konieczne postukaj i potrząśnij kokilkami, aby wydobyć panna cottę.

8.Pokrój morele w plastry i ułóż na wierzchu panna cotty. Skrop odrobiną syropu miodowego i podawaj.


Składniki
  • 2 i 1/4 łyżeczki bezsmakowej żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka gęstej śmietanki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii, rozłupana, zeskrobane nasiona
  • 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka półwytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki miodu
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Podobne przepisy deserów

Kutia
2godziny
8osób
Kutia
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Babeczki pistacjowo-miodowe
15minut
4osoby
Babeczki pistacjowo-miodowe
Prosty przepis na słodkie babeczki pistacjowo-miodowe.