Panna Cotta z jogurtu greckiego z morelami w miodzie
Pyszny delikatny deser w postaci Panna Cotty, przygotowanej z greckiego jogurtu i podawany z morelami duszonymi w winie oraz miodem.
1.W małej misce zalej zimną wodą żelatynę, odstaw na 5 minut, aż zmięknie.
2.W małym rondlu zagotuj śmietankę, cukier, laskę wanilii i nasiona. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
3.W misce ubij jogurt. Stopniowo ubijaj krem waniliowy. Usuń laskę wanilii.
4.Wlej mieszaninę do sześciu kokilek o pojemności około 1/2 szklanki i wstaw do lodówki do stężenia, co najmniej na 3 godziny.
5.W międzyczasie w małym rondlu ugotuj morele w białym winie na umiarkowanie małym ogniu, aż morele zmiękną, a wino odparuje o połowę (około 20 minut).
6.Wmieszaj miód i gotuj syrop, aż zgęstnieje, około 5 minut. Odstaw i ostudź.
7.Przeciągnij nożem po wewnętrznej stronie każdego kokilka. Ustaw talerz na każdej kokilce i odwróć każdą panna cottę na talerzu. Jeżeli to konieczne postukaj i potrząśnij kokilkami, aby wydobyć panna cottę.
8.Pokrój morele w plastry i ułóż na wierzchu panna cotty. Skrop odrobiną syropu miodowego i podawaj.
- 2 i 1/4 łyżeczki bezsmakowej żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka gęstej śmietanki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii, rozłupana, zeskrobane nasiona
- 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 szklanka półwytrawnego białego wina
- 1/4 szklanki miodu