Babeczki pistacjowo-miodowe
Prosty przepis na słodkie babeczki pistacjowo-miodowe.
1.Zmiksuj prażone pistacje, cynamon, kardamon, goździki, 1/8 łyżeczki soli i szczyptę czarnego pieprzu w robocie kuchennym, aż mieszanka będzie przypominała gruboziarnistą mąkę. Przesyp do miseczki.
2.W małym rondelku wymieszaj miód, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu z 1/4 szklanki wody. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień do bardzo niskiego i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Usuń laskę cynamonu i lekko ostudź.
3.Dodaj 2 łyżki syropu miodowego do mieszanki orzechowej i wymieszaj, aż składniki się połączą.
4.Posmaruj wnętrze każdego spodu do babeczek roztopionym masłem. Nałóż mieszankę pistacjowo-miodową równomiernie na każdą z babeczek.
5.Na końcu, na wierzch każdej babeczki, połóż surową pistację. Przed podaniem pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- 15 spodów na kruche babeczki
- 15 surowych pistacji, bez łupin
- 1/2 szklanki prażonych, solonych pistacji
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta zmielonego kardamonu
- szczypta zmielonych goździków
- 1/2 szklanka miodu
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 1 laska cynamonu (około 8 cm)
- 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz