Babeczki pistacjowo-miodowe

Babeczki pistacjowo-miodowe

Prosty przepis na słodkie babeczki pistacjowo-miodowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj prażone pistacje, cynamon, kardamon, goździki, 1/8 łyżeczki soli i szczyptę czarnego pieprzu w robocie kuchennym, aż mieszanka będzie przypominała gruboziarnistą mąkę. Przesyp do miseczki.

2.W małym rondelku wymieszaj miód, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu z 1/4 szklanki wody. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień do bardzo niskiego i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Usuń laskę cynamonu i lekko ostudź.

3.Dodaj 2 łyżki syropu miodowego do mieszanki orzechowej i wymieszaj, aż składniki się połączą.

4.Posmaruj wnętrze każdego spodu do babeczek roztopionym masłem. Nałóż mieszankę pistacjowo-miodową równomiernie na każdą z babeczek.

5.Na końcu, na wierzch każdej babeczki, połóż surową pistację. Przed podaniem pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.


Składniki
  • 15 spodów na kruche babeczki
  • 15 surowych pistacji, bez łupin
  • 1/2 szklanki prażonych, solonych pistacji
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 1 laska cynamonu (około 8 cm)
  • 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert