Sos żurawinowo-figowy

Warzywa Owoce Sosy
45minut
8osób
łatwy

Sos żurawinowo-figowy

Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając, aż zmiękną.

2.Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1/2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 25 minut, mieszając, aż konsystencja stanie się gęsta.

3.Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyrzuć anyż i laskę cynamonu.


Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana (3/4 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 350g świeżych fig, poćwiartowanych
  • 350g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy
  • 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1/2 strąka anyżu gwiazdki
  • jedna 10-cm laska cynamonu
  • szczypta soli
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów." Sophia Loren

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Sos żurawinowy
30minut
4osoby
Sos żurawinowy
Prosty przepis na pyszny sos żurawinowy zawierający kawałki całych owoców. Świetny dodatek do deserów i niektórych mięs.
Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.