Sos żurawinowo-figowy
Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając, aż zmiękną.
2.Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1/2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 25 minut, mieszając, aż konsystencja stanie się gęsta.
3.Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyrzuć anyż i laskę cynamonu.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula, posiekana (3/4 szklanki)
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 350g świeżych fig, poćwiartowanych
- 350g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy
- 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1/2 strąka anyżu gwiazdki
- jedna 10-cm laska cynamonu
- szczypta soli