Sos żurawinowo-figowy

Warzywa Owoce Sosy
45minut
8osób
łatwy

Sos żurawinowo-figowy

Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając, aż zmiękną.

2.Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1/2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 25 minut, mieszając, aż konsystencja stanie się gęsta.

3.Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyrzuć anyż i laskę cynamonu.


Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana (3/4 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 350g świeżych fig, poćwiartowanych
  • 350g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy
  • 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1/2 strąka anyżu gwiazdki
  • jedna 10-cm laska cynamonu
  • szczypta soli
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Sos żurawinowy
30minut
4osoby
Sos żurawinowy
Prosty przepis na pyszny sos żurawinowy zawierający kawałki całych owoców. Świetny dodatek do deserów i niektórych mięs.
Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.