Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
1.W odetnij końcówki łodyg od papryczek chili i pokrój miąższ na duże kawałki (nie usuwaj nasion).
2.W robocie kuchennym rozdrobnij papryczki chili, czosnek, sól i cukry, aby uzyskać jednolitą, masywną pastę. Zeskrob miksturę do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 do 5 dni.
3.Przelej miksturę do rondla. Dodaj ocet i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając przez około 7 minut.
4.Przecedź mieszaninę przez sito o średniej siatce ustawione nad szklaną miską, Jeśli wolisz gęstszy sos, użyj sitka o większych oczkach.
Zanim zaczniesz przyrządzać ten sos, otwórz okna w kuchni i/lub włącz wentylator wyciągowy.
Sos można przechowywać w lodówce w szczelnej szklanej butelce lub słoiku maksymalnie do 4 miesięcy.
- 550g świeżych, pstrych, czerwonych papryczek chili, umytych i wysuszonych
- 4 średnie ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 30g soli
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 szklanki białego octu destylowanego