Ostry sos chili Sriracha

Sosy Kuchnia Azjatycka
15minut
12osób
łatwy

Ostry sos chili Sriracha

Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W odetnij końcówki łodyg od papryczek chili i pokrój miąższ na duże kawałki (nie usuwaj nasion).

2.W robocie kuchennym rozdrobnij papryczki chili, czosnek, sól i cukry, aby uzyskać jednolitą, masywną pastę. Zeskrob miksturę do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 do 5 dni.

3.Przelej miksturę do rondla. Dodaj ocet i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając przez około 7 minut.

4.Przecedź mieszaninę przez sito o średniej siatce ustawione nad szklaną miską, Jeśli wolisz gęstszy sos, użyj sitka o większych oczkach.


Dodatkowe wskazówki:

Zanim zaczniesz przyrządzać ten sos, otwórz okna w kuchni i/lub włącz wentylator wyciągowy.

Sos można przechowywać w lodówce w szczelnej szklanej butelce lub słoiku maksymalnie do 4 miesięcy.

Składniki
  • 550g świeżych, pstrych, czerwonych papryczek chili, umytych i wysuszonych
  • 4 średnie ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 30g soli
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki białego octu destylowanego
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy sosów

Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.