Ostry sos chili Sriracha

Sosy Kuchnia Azjatycka
15minut
12osób
łatwy

Ostry sos chili Sriracha

Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W odetnij końcówki łodyg od papryczek chili i pokrój miąższ na duże kawałki (nie usuwaj nasion).

2.W robocie kuchennym rozdrobnij papryczki chili, czosnek, sól i cukry, aby uzyskać jednolitą, masywną pastę. Zeskrob miksturę do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 do 5 dni.

3.Przelej miksturę do rondla. Dodaj ocet i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając przez około 7 minut.

4.Przecedź mieszaninę przez sito o średniej siatce ustawione nad szklaną miską, Jeśli wolisz gęstszy sos, użyj sitka o większych oczkach.


Dodatkowe wskazówki:

Zanim zaczniesz przyrządzać ten sos, otwórz okna w kuchni i/lub włącz wentylator wyciągowy.

Sos można przechowywać w lodówce w szczelnej szklanej butelce lub słoiku maksymalnie do 4 miesięcy.

Składniki
  • 550g świeżych, pstrych, czerwonych papryczek chili, umytych i wysuszonych
  • 4 średnie ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 30g soli
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki białego octu destylowanego
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Sos żurawinowo-figowy
45minut
8osób
Sos żurawinowo-figowy
Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.