Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sosy
1godzina
6osób
łatwy

Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odetnij górną jedną trzecią każdej główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Przekrojone główki czosnku posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, zawiń w folię, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości około 1 godziny. Wyciśnij miąższ czosnku do miski (powinieneś mieć około 3/4 szklanki).

3.Dokładnie wymieszaj czosnek z octem, miodem i musztardą. Dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Sos można zamrozić do użycia na później.

Składniki
  • 1.5 szklanki ostrej, pełnoziarnistej musztardy
  • 6 główek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka zmielonego, świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Sos żurawinowo-figowy
45minut
8osób
Sos żurawinowo-figowy
Przepis na sos z żurawiny i fig, wzbogacony octem winnym, cynamonem, anyżem oraz pomarańczą. Fajny dodatek do dań mięsnych.
Rosyjski ostry sos
5minut
6osób
Rosyjski ostry sos
Prosty przepis na ostry rosyjski sos. Świetny dodatek do wielu potraw i przystawek.
Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.