Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sosy
1godzina
6osób
łatwy

Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odetnij górną jedną trzecią każdej główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Przekrojone główki czosnku posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, zawiń w folię, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości około 1 godziny. Wyciśnij miąższ czosnku do miski (powinieneś mieć około 3/4 szklanki).

3.Dokładnie wymieszaj czosnek z octem, miodem i musztardą. Dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Sos można zamrozić do użycia na później.

Składniki
  • 1.5 szklanki ostrej, pełnoziarnistej musztardy
  • 6 główek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka zmielonego, świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy sosów

Ostry sos chili Sriracha
15minut
12osób
Ostry sos chili Sriracha
Przepis na popularny tajski ostry sos chili. Świetny dodatek do różnych azjatyckich dań, takich jak kurczak z ryżem na ostro.
Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
5minut
1osoba
Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
Subtelnie, słodki sos winegret, który znakomicie komponuje się z każdą kombinacją sałat i warzyw.