Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sosy
1godzina
6osób
łatwy

Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem

Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odetnij górną jedną trzecią każdej główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Przekrojone główki czosnku posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, zawiń w folię, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości około 1 godziny. Wyciśnij miąższ czosnku do miski (powinieneś mieć około 3/4 szklanki).

3.Dokładnie wymieszaj czosnek z octem, miodem i musztardą. Dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Sos można zamrozić do użycia na później.

Składniki
  • 1.5 szklanki ostrej, pełnoziarnistej musztardy
  • 6 główek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka zmielonego, świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi