Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.Odetnij górną jedną trzecią każdej główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Przekrojone główki czosnku posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, zawiń w folię, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości około 1 godziny. Wyciśnij miąższ czosnku do miski (powinieneś mieć około 3/4 szklanki).
3.Dokładnie wymieszaj czosnek z octem, miodem i musztardą. Dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos można zamrozić do użycia na później.
- 1.5 szklanki ostrej, pełnoziarnistej musztardy
- 6 główek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki octu sherry
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka zmielonego, świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz