Rosyjski ostry sos

Sosy
5minut
6osób
łatwy

Rosyjski ostry sos

Prosty przepis na ostry rosyjski sos. Świetny dodatek do wielu potraw i przystawek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

2.Jeżeli lubisz ostrzejszy sos, dodaj więcej ostrego sosu. Przykryj miseczkę i wstaw do lodówki.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowany sos jest znakomitym dodatkiem do hamburgerów, frytek, pizzy, hot-dogów i innych przekąsek, a także jajek i ryb.

Sos należy przechowywać w lodów maksymalnie do 1 tygodnia.

Składniki
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki ostrego sosu, np. sos Cholula
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 łyżeczki papryka wędzonej w proszku
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy sosów

Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
5minut
1osoba
Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
Subtelnie, słodki sos winegret, który znakomicie komponuje się z każdą kombinacją sałat i warzyw.
Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño
10minut
3osoby
Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño
Pikantny sos koktajlowy do krewetek, z dodatkiem chili, cebuli i chrzanu.
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.