Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño

Sosy
10minut
3osoby
łatwy

Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño

Pikantny sos koktajlowy do krewetek, z dodatkiem chili, cebuli i chrzanu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zetrzyj cebulę na tarce o grubych oczkach. Papryczkę jalapeño posiekaj na drobno.

2.Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.

3.Włóż sos do lodówki do schłodzenia, miska powinna być przykryta.


Dodatkowe wskazówki:

Sos najlepiej przyrządzać dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do tygodnia. Tuż przed podaniem spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny i soli. Pasuje do koktajlu z krewetkami pieczonymi w czosnku, koktajlu z krewetkami w koszulce cytrynowej i koktajlu z krewetek na ciepło.

Składniki
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 papryczka jalapeño
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz