Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño

Sosy
10minut
3osoby
łatwy

Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño

Pikantny sos koktajlowy do krewetek, z dodatkiem chili, cebuli i chrzanu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zetrzyj cebulę na tarce o grubych oczkach. Papryczkę jalapeño posiekaj na drobno.

2.Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.

3.Włóż sos do lodówki do schłodzenia, miska powinna być przykryta.


Dodatkowe wskazówki:

Sos najlepiej przyrządzać dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do tygodnia. Tuż przed podaniem spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny i soli. Pasuje do koktajlu z krewetkami pieczonymi w czosnku, koktajlu z krewetkami w koszulce cytrynowej i koktajlu z krewetek na ciepło.

Składniki
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 papryczka jalapeño
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Podobne przepisy sosów

Rosyjski ostry sos
5minut
6osób
Rosyjski ostry sos
Prosty przepis na ostry rosyjski sos. Świetny dodatek do wielu potraw i przystawek.