Sos koktajlowy z czerwoną cebulą i papryczką jalapeño
Pikantny sos koktajlowy do krewetek, z dodatkiem chili, cebuli i chrzanu.
1.Zetrzyj cebulę na tarce o grubych oczkach. Papryczkę jalapeño posiekaj na drobno.
2.Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
3.Włóż sos do lodówki do schłodzenia, miska powinna być przykryta.
Sos najlepiej przyrządzać dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do tygodnia. Tuż przed podaniem spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny i soli. Pasuje do koktajlu z krewetkami pieczonymi w czosnku, koktajlu z krewetkami w koszulce cytrynowej i koktajlu z krewetek na ciepło.
- 1/2 szklanki sosu chili
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 papryczka jalapeño
- 3 łyżki chrzanu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/8 łyżeczki soli