Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry
Subtelnie, słodki sos winegret, który znakomicie komponuje się z każdą kombinacją sałat i warzyw.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W małej misce wymieszaj ocet, miód, musztardę, tymianek (opcjonalnie), sól i pieprz. Powoli dodawaj oliwę z oliwek, stale i energicznie mieszając.
2.Jeżeli lubisz ostrzejszy sos, możesz i dodać trochę więcej octu.
Dodatkowe wskazówki:
Zamiast miseczki możesz użyć słoiczka do którego wkładamy wszystkie składniki, zakręcamy i energicznie potrząsamy jak w szejkerze.
Składniki
- 4 łyżeczki octu sherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/8 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianeku (opcjonalnie)