Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry

Sosy
5minut
1osoba
łatwy

Vinaigrette miodowo-musztardowo-sherry

Subtelnie, słodki sos winegret, który znakomicie komponuje się z każdą kombinacją sałat i warzyw.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce wymieszaj ocet, miód, musztardę, tymianek (opcjonalnie), sól i pieprz. Powoli dodawaj oliwę z oliwek, stale i energicznie mieszając.

2.Jeżeli lubisz ostrzejszy sos, możesz i dodać trochę więcej octu.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast miseczki możesz użyć słoiczka do którego wkładamy wszystkie składniki, zakręcamy i energicznie potrząsamy jak w szejkerze.

Składniki
  • 4 łyżeczki octu sherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianeku (opcjonalnie)
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Powiązane przepisy sosów

Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
1godzina
6osób
Sos musztardowo-czosnkowy z tymiankiem
Sos czosnkowo-musztardowy z tymiankiem i dodatkiem miodu. Pyszny dodatek do przekąsek, sałatek lub mięsa.